Esmée Venema, Thijs van Endt, en Jenny Verstegen vormen het team van BuurtzorgT Gouda.
Esmée Venema, Thijs van Endt, en Jenny Verstegen vormen het team van BuurtzorgT Gouda. Foto: Aangeleverd

'Korte lijntjes, geen wachtlijst'

gouda • BuurtzorgT Gouda is sinds dit voorjaar in Gouda gevestigd. Een driekoppig team vakkundige en betrokken hulpverleners zorgt ervoor dat mensen met psychiatrische problemen zo gewoon mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij. En wat bijzonder is in deze tijd: er is geen wachtlijst.

Jenny Verstegen zag het als ervaren sociaal psychiatrisch verpleegkundige wel zitten om met een team in Gouda aan de slag te gaan. BuurtzorgT werkt met een uniek concept: er wordt gewerkt met een zelfsturend team, waardoor er beter kan worden aangesloten bij de specifieke wensen en behoeften van cliënten. Al snel voegden Esmée Venema, GGZ-agoog en Thijs van Endt, psychiater, zich bij Jenny." Als Gouds team hebben wij veel vrijheid en werken we zo goed als zelfstandig’, legt Jenny uit. ‘Dit betekent korte lijntjes en vooralsnog geen wachtlijst." 

Andere gesprekken

Op de fiets bezoeken zij hun cliënten. "Een huisbezoek kan in het voordeel van de behandeling werken, omdat je dan een goed beeld krijgt van de leefomgeving," legt Esmée uit. Thijs vult aan: "Je krijgt ook andere gesprekken omdat je er te gast bent. En er zijn veel meer dingen waar je in een gesprek aan kunt linken." Afspreken in het kantoor, dat aan de Burgemeester van Reenensingel 101 gevestigd is, kan natuurlijk ook als de cliënt of de behandeling daarom vraagt. 

Steunpilaren

BuurtzorgT werkt bij het herstel samen met andere hulpverleners en gezinsleden, familie of vrienden. "We betrekken het systeem," zegt Thijs. "We kijken veel naar doelen en steunpilaren die daarbij kunnen helpen. Het is niet altijd zo dat de symptomen helemaal verdwijnen. Maar als je sociaal kunt functioneren, kun je toch een heel waardevol leven leiden."

En de korte wachttijd werkt natuurlijk positief. "Als je één jaar moet wachten, stapelen de problemen zich natuurlijk op. Juist omdat we er zo snel bij zijn, hoeft dat niet eerst hersteld te worden en kan er sneller worden behandeld," zegt Jenny. "Via de huisarts kunnen cliënten een verwijzing krijgen, die is nodig om bij ons te starten."

q  www.buurtzorgt.nl/behandelteam/team-gouda-noord