Thijs Jansen met zijn nieuwe puzzel, die vorige week uitkwam.
Thijs Jansen met zijn nieuwe puzzel, die vorige week uitkwam. Foto: Aangeleverd

Puzzel Gouda in de Middeleeuwen is uit: “Gouda was een bruisende stad in die tijd”

Algemeen

GOUDA • Hij is er sinds vorige week: dit keer is het thema Gouda in de Middeleeuwen. “We krijgen hele leuke reacties,” zegt Tessa Halm van The Gouda Shop. “Mensen komen enthousiast de derde halen in de winkel.”

Met de donkere en koude maanden voor de deur, komt deze puzzel precies op tijd. “Dit keer heb ik Gouda uit de Middeleeuwen op de plaat gezet, ik wilde een uniek thema,” legt Jansen uit. “Zotte Zaterdag is niet voor niets zo populair, mensen vinden het leuk om een stukje van de geschiedenis te zien.”

Levendig geheel
Het was tijd om de geschiedenis in te duiken. Via boeken over de Goudse geschiedenis en archieven op het internet, leerde Thijs meer over Gouda in die tijd. “Gouda was een bruisende stad in de Middeleeuwen, er gebeurde ontzettend veel. Rond 1500-1550 was Gouda een stad in bloei. Daar heb ik een levendig geheel van proberen te maken.”

Op de puzzel zijn een aantal herkenbare elementen van Gouda vastgelegd. “De Sint-Jan was net afgebrand en wordt op de puzzel herbouwd. Je ziet de gebroeders Crabeth die de plannen bespreken om het opnieuw op te bouwen. Ook het stadhuis was net af, die staat er als fonkelnieuw op. En het Kasteel van Gouda, die er toen nog stond. Ook de drie stadspoorten heb ik erin verwerkt, en er zijn verschillende kloosters en een kerkje.” 

Ook de bedrijvigheid van Gouda is te zien. “Er staan bierbrouwerijen op en er was veel scheepvaart. Maar ook de drassige bodem eromheen heb ik afgebeeld, dat was ook Gouda.” En bekende personen in het verleden mogen natuurlijk niet ontbreken: “Er staan ook personen op zoals Graaf Floris de vijfde en Jacoba van Beieren,” zegt Jansen.

Grappige stukjes
Er staan veel waarheidsgetrouwe en herkenbare elementen in. “Maar ik heb ook de ruimte genomen om mijn creativiteit kwijt te kunnen en het soms herkenbaarder te maken voor Gouwenaars,” licht Jansen toe. “En voor de rest zitten er ook grappige stukjes in, dat zullen mensen wel zien als ze de puzzel gaan leggen.”

Je kunt de puzzel hier bekijken en bestellen of haal hem in de winkel!

Gesigneerde puzzel voor de liefhebber

De nieuwe puzzel ligt nu in de The Gouda Shop en is ook via de webshop te bestellen. Thijs signeerde ook een puzzel speciaal voor lezers van Het Kontakt-Goudse Post. Wilt u kans maken op een puzzel? Stuur een gemotiveerde mail naar redactie.goudsepost@kmp.nl. Inzenden kan tot 23 november 2022.