• Bestuurders Corry Schouten en Hendrik Spit in het nieuwe pand van de Voedselbank.
• Bestuurders Corry Schouten en Hendrik Spit in het nieuwe pand van de Voedselbank. Foto: Hester Hage

Goudse Voedselbank gaat acties voeren: “De tijden dat we konden voldoen zonder extra steun lijkt voorbij”

Algemeen

GOUDA • De Goudse Voedselbank staat een zware winter te wachten. Het aantal huishoudens, dat van de voedselbank afhankelijk is, is in korte tijd met een derde gestegen: van 250 naar 335. “Het einde van die stijging lijkt ook nog niet in zicht,” laat de Voedselbank weten. De oorzaak ervan is een combinatie van factoren: hoge inflatie, verhoogde energieprijzen en de nawerking van corona.

Door de toename van het aantal cliënten wordt er niet alleen een groter beroep gedaan op de vrijwilligers, maar ook op de donateurs van voedsel en geld. Tot voor kort kon aan de vraag voldaan worden met voedsel dat werd geschonken door producenten en supermarkten. Die tijd lijkt nu achter de rug.

Supermarktacties onvermijdelijk
De Goudse Voedselbank intensiveert haar acties om aan de voedselvraag te kunnen blijven voldoen. Zo worden er de komende drie maanden inzamelingsacties gehouden bij supermarkten, kerken en scholen. Bij de supermarktacties krijgen klanten een boodschappenlijstje met het verzoek om bepaalde producten extra te kopen. Buiten kunnen deze artikelen ingeleverd worden bij de kraam van de voedselbank. Deze week zal er al een inzamelingsactie gehouden worden bij de twee Goudse supermarkten van Hoogvliet, op vrijdag 18 en zaterdag 19 november.

Verse groente en vers fruit
De producten die het moeilijkst zijn te krijgen, zijn ook de gezondste; namelijk groente en fruit. Daarom gaat de Goudse Voedselbank geldinzamelingen houden om deze versproducten bij te kopen. De Voedselbank heeft een QR-code in het leven geroepen om iedereen met een smartphone snel en gemakkelijk te kunnen laten doneren. “Zo’n 535 mensen zijn er immers direct van afhankelijk,” laat de voedselbank weten. Donaties kunnen zowel via de QR-code als via een traditionele betaalmethode zoals een bankoverschrijving, die te vinden is op de website van de Voedselbank.  


Scan de QR-code om een donatie te doen aan de Voedselbank Gouda. 

Iets extra’s
In de december zijn er altijd bedrijven, scholen, kerken, serviceclubs en andere organisaties die iets extra’s willen doen voor mensen die het niet zo breed hebben. “De Goudse Voedselbank juicht deze initiatieven van harte toe en houdt zich aanbevolen; dit jaar nog meer dan voorgaande jaren,” aldus de organisatie.

Wil je een donatie doen, of meer informatie? Klik dan hier.