• De groep naaisters gaat als een trein.
• De groep naaisters gaat als een trein. Foto: aangeleverd

Gouda750-vlaggen worden winkeltassen

Algemeen

GOUDA • Een groep enthousiaste vrijwilligers verwerkt vlaggenstof van Gouda750 tot tassen en andere producten ten bate van twee kleinschalige Goudse goede doelen: Kinderboerderij De Goudse Hofsteden en Dierenweide Goverwelle. Dit doen zij elke dinsdagochtend in Ontmoetingscentrum Van Noord. De gekleurde vlaggenstof wordt nu hergebruikt en zodoende wordt duurzaamheid gecombineerd met het werken voor goede doelen. 

Het begon allemaal met de winkelcentrummanager van winkelcentrum Bloemendaal. Hij zat met 84 ‘Gouda750’-vlaggen en 9 grote banieren, die in en om het winkelcentrum hadden gehangen. Weggooien was geen optie. Hij zocht daarom contact met de makers van de vlaggenlijnen die eerder dit jaar in Ontmoetingscentrum Van Noord de rood/witte vlaggetjes genaaid hadden. 

De groep naaisters was direct enthousiast om van de vlaggen tassen te maken die vervolgens weer door het winkelend publiek gebruikt konden worden voor hun wekelijkse boodschappen in het winkelcentrum, de plek waar de vlaggen al die maanden gehangen hadden.

Eén van de makers opperde het idee de opbrengst van de tassen in z’n geheel aan het goede doel te schenken. Dit idee werd direct omarmd door de andere vrijwilligers als ook door de winkeliersvereniging. De vrijwilligers hebben vervolgens twee lokale goede doelen uitgekozen. Van elke verkochte tas (of ander product) gaat de opbrengst in zijn geheel naar Kinderboerderij De Goudse Hofsteden en Dierenweide Goverwelle.

Voor deze twee doelen willen de vrijwilligers zich graag extra inzetten. Knippen, spelden, zomen, een dagdeel extra achter de naaimachine, het maakt niet uit; ze gaan als een trein.

Ook nu weer kunnen de makers van de vlaggenlijnen terecht in Ontmoetingscentrum Van Noord. Op de begane grond is een ruimte met vier grote werktafels. Deze worden gratis ter beschikking gesteld door Kwadraad Maatschappelijk Werk, zodat de makers alle ruimte hebben om de grote lappen stof te verwerken. Zo is Winkelcentrum Bloemendaal de financiële sponsor, Kwadraad Maatschappelijk werk de sponsor van de werkruimte en de makers vormen het operationele team.

Onlangs heeft ook voetbalvereniging Jodan Boys haar vlaggen aan de vrijwilligers afgestaan voor verwerking, ten bate van de twee goede doelen.

De tassen zijn voorlopig uitsluitend te koop bij Ontmoetingscentrum Van Noord voor 5 euro. De verkoop start op 15 november.