Subsidie maatschappelijke organisaties

gouda • Gouda schiet organisaties die in financiële problemen dreigen te komen te hulp met een tijdelijke subsidieregeling voor energiecompensatie. Vanaf 4 november tot en met 27 november kunnen organisaties een aanvraag indienen. Een korte periode waarin de gemeente hoopt snel een beeld te kunnen vormen van wie het nodig hebben en hoe de subsidies worden verdeeld. 

Organisaties op het gebied van welzijn, cultuur of sport (die niet als doel hebben om winst te maken), kunnen aanspraak maken op deze regeling. Daaronder vallen kleinere organisaties, maar ook grotere, zoals de Schouwburg en het Museum. “We weten: de nood is hoog,” zegt wethouder financiën Michiel Bunnik. “We willen net zo handelen als rond corona. We willen nu actie ondernemen en organisaties ondersteunen, ze zijn van grote waarde voor onze samenleving.”

Maatwerk

Gouda zoekt naar een goede balans in de aanvraagvereisten. Het doel is zo min mogelijk bureaucratie, maar wél voldoende informatie en bewijslast voor een goede beoordeling en verantwoording. Ook worden er eisen gesteld aan de aanvraag, waarvan er een is dat een organisatie moet kunnen aantonen dat er ook zelf maatregelen worden genomen om te verduurzamen, of dat er een plan ligt om dat te doen. “Het is maatwerk. Maar er moet ook een stimulus zijn om zelf te handelen,” zegt Bunnik hierover.

In kaart brengen

Daarin loopt Gouda voorop bij andere gemeenten en het Rijk. “Het Rijk komt later met maatregelen, dat willen we voor zijn,” legt Bunnik uit. De aanvraagperiode is kort: “We willen snel in kaart brengen wie het nodig is en hoe we het gaan verdelen.” Er is een budget van 1,7 miljoen beschikbaar voor deze tijdelijke subsidieregeling.

Om een beeld te vormen van de problemen die maatschappelijke, culturele en sportorganisaties ervaren heeft de gemeente een kort onderzoek gedaan. Dat schetst een wisselend beeld: “Een aantal organisaties heeft een vast contract heeft waardoor zij voorlopig geen zorgen hebben over de stijgende lasten. Pas wanneer de contracten verlopen ontstaan de zorgen. Verder blijkt uit het onderzoek dat veel organisaties actief zijn met het verduurzamen en het terugdringen van energieverbruik,” aldus de gemeente. 

Achter computer vandaan

Vooralsnog liggen er geen plannen op tafel vanuit Gouda om het mkb te ondersteunen. “Dat ligt complex,” zegt Bunnik, “Dit ligt ook bij het Rijk. Maar ook daar zijn we mee bezig. We kijken hoe we in gesprek kunnen blijven en bijvoorbeeld kunnen meedenken met verduurzamen en verstandig met energie kunnen omgaan.” Met de feestdagen in aantocht, ziet Bunnik een kans voor Gouwenaars om het mkb te ondersteunen: “Ik zou zeggen: winkel niet vanachter je computerscherm maar koop je cadeaus lokaal en steun hiermee onze lokale ondernemers.”

Driejarig steunpakket

De regeling is een onderdeel van het winterplan, een driejarig noodfonds voor maatschappelijke instellingen en kwetsbare Gouwenaars, die dreigen in financiële problemen te komen. Het steunpakket bevat onder andere ook een verhoging van de inkomensgrens voor hulp aan mensen met een laag inkomen en een eenmalige verhoging van het jeugdtegoed.

q www.gouda.nl