Joost Visbeen.
Joost Visbeen. Foto: Marianka Peters

Nieuw verhaal van Joost Visbeen: ‘Een inktzwarte nacht’

Algemeen

Bekende Gouwenaar Joost Visbeen schrijft al jaren criminele romans en tekent verhalen op uit zijn eigen tijd bij de recherche. Moord, doodslag en bedrog doen het goed, want Joost verkoopt veel boeken. Inmiddels is er ook een ‘criminele stadswandeling’ naar aanleiding van zijn verhalen.

GOUDA • Het is al weer bijna 32 jaar geleden dat zich in Gouda opnieuw een dodelijk drama voltrok. Dit drama heeft een extra lading gekregen, omdat heel Nederland op dat moment elkaar een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar aan het toewensen was. In de nacht van 31 december 1990 op 1 januari 1991 gold dit niet voor de 23- jarige Gouwenaar Moestafa K.Hij raakte dodelijk verwond en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Wat er aan vooraf ging
Moestafa bezocht op de oudejaarsavond het café Carte Blanche op de hoek van de Peperstraat en Hoge Gouwe. Waar kennen we dit café ook al weer van? Zoals de lezer uit mijn eerdere verhalen heeft kunnen lezen had dit café een bedenkelijke reputatie opgebouwd. De beruchte Goudse motorclub Black Harleys heeft er menigmaal huisgehouden en de eigenaar bleek ook niet helemaal zuiver op de graat.

Nu was er ruzie ontstaan tussen Moestafa K. en een 28- jarige Belg, in gezelschap van diens 22- jarige broer uit Gouda en een andere Gouwenaar van 24 jaar. Moestafa zou de Belg uitgemaakt hebben voor een hoerenzoon. Tevens zou er sprake zijn geweest van een zekere rivaliteit tussen bezoekers van Cart Blanche en Café Swing. Een andere rol dat gespeeld zou kunnen hebben is dat Moestafa tijdens een eerdere detentie zijn mond over bepaalde zaken zou hebben voorbijgepraat.

Aardappelschilmesje 
Later op de avond ontmoette het drietal in Café Swing in de Stoofsteeg Moestafa opnieuw. Hoewel de eerdere ruzie met de Belg was bijgelegd, dacht de 24- jarige Gouwenaar daar klaarblijkelijk anders over. Volgens deze Gouwenaar was Moestafa nog steeds buiten zinnen en dreigde hij met een mes, waarop hij een op zak gedragen aardappelschilmesje trok en Moestafa meerdere keren in de hartstreek stak.

Vluchten
Hevig bloedend en wellicht in blinde paniek en angst vluchtte hij via de Stoofsteegbrug, Zeugstraat, Speldemakerssteeg, Wilhelminastraat naar de Robaarstraat. Vermoedelijk wilde hij naar het politiebureau aan de nabijgelegen Houtmansgracht vluchten, hoewel het vanaf de Stoofsteegbrug rechtdoor de Cappenersteeg en Paradijs korter en logischer zou zijn geweest.

Achterna gezeten door de dader en een 20-tal omstanders zakte hij in de Robaarstraat in elkaar. De gewaarschuwde ambulance was snel ter plekke, doch het bloedverlies en de verwondingen waren dermate groot dat Moestafa het ziekenhuis niet levend heeft bereikt.

Dader(s) en getuigen
Kort na dit ernstige voorval werden de drie genoemde personen aangehouden en verhoord. Hoewel er 20 omstanders getuige waren van dit misdrijf kon niemand verklaren wie de dodelijke steken had toegebracht. Bovendien was het moordwapen onvindbaar. Uit het verhoor van de verdachten werd echter al snel duidelijk dat de 22- jarige Gouwenaar en de 28- jarige Belg geen aandeel hadden in de dodelijke vechtpartij en werden binnen 24 uur heengezonden.

Voor de rechter
De 24-jarige Gouwenaar verklaarde voor de rechter dat hij boos was en zich bedreigd voelde. Hoewel zijn advocaat allerlei verzachtende omstandigheden trachtte aan te voeren en pleitte voor handelen uit noodweer, was de rechter van mening dat de dader alle tijd had gehad om zich te bedenken en de confrontatie uit de weg had kunnen gaan. Wat door de rechter eveneens werd meegenomen was een zaak van een jaar daarvoor, die tot dat moment op de plank was blijven liggen.

‘Slechts’ verwondingen
In januari 1990 had de dader in een stomdronken bui het aan de stok gekregen met een café-eigenaar, diens vrouw en zoon. Daarbij vielen rake klappen en met een kapotgeslagen bierglas werd de zoon ernstig verwond. Doordat hij zich snel had kunnen omdraaien liep de zoon ‘slechts’ verwondingen op aan zijn rug. Desondanks moest hij in het ziekenhuis worden behandeld en kon hij met 7 hechtingen en de schrik het ziekenhuis verlaten.

Conform de eis van de Officier van Justitie werd de dader tot 5 jaar detentie veroordeeld. Het feit dat hij pas getrouwd was en zijn echtgenote 7 maanden zwanger was, alsmede de schande die met een gevangenisstraf over de familie werd uitgestrooid, deed aan de uitspraak niets af.

Joost Visbeen