• De bar/foyer van Filmhuis Gouda.
• De bar/foyer van Filmhuis Gouda. Foto: Filmhuis Gouda

Filmhuis bestaat bijna 45 jaar: passie voor cinema sinds 1977

Algemeen

GOUDA • Wethouder Thierry van Vugt geeft zaterdag 12 november de aftrap voor het jubileumseizoen bij het Filmhuis. Zondag 13 november kan iedereen het Filmhuis (opnieuw) aan Lethmaetstraat in De Korte Akkeren komen ontdekken op een open dag. 

Het Filmhuis biedt sinds 1977 in Gouda een bonte wereld vol fraaie, soms minder bekende cinema. “Gouwenaars de kans geven die rijkdom in hun eigen stad te ervaren, is wat de filmliefhebbers van het Filmhuis drijft. Genieten van kwaliteit, maar ook zo nu en dan iets nieuws ontdekken,” laat het Filmhuis weten.

Steeds professioneler
Ooit begon het gewoon met wat stoeltjes in een klaslokaal en een projector op een tafeltje. Inmiddels ‘draaien’ de films dagelijks op een professionele cinema-projector. Binnenkort wordt die alweer vervangen door de nieuwste generatie met laserlicht en veel scherper beeld. Het kan allemaal dankzij de grote groep vrijwilligers en zo’n 2000 donateurs die het Filmhuis financieel steunen. Samen maken ze het mogelijk dat er zonder subsidie de hele week films draaien en in de gezellige foyer drankjes worden geserveerd.

Steeds meer mensen gaan ook overdag naar de film. De afgelopen twee jaar heeft het Filmhuis bovendien flink verbouwd met als resultaat een betere filmzaal en een grotere, lichte foyer met behoud van de typische sfeer van de oude jongensschool.

Speciale voorpremière 
Komende zaterdag opent wethouder Van Vugt het jubileumseizoen met een speciale voorpremière van een nieuwe, tegendraadse Brontë-verfilming (over Emily, de schrijfster van Wuthering Heights). Op zondag, op de Europese dag van de Arthouse Cinema, is er een open dag met een vier voorstellingen van The Human Voice. Deze boeiende korte film van de beroemde regisseur Pedro Almodóvar, met Tilda Swinton in de hoofdrol, is nog maar zelden gedraaid in Nederland. En de entree is dan slechts 45 cent.

Veel activiteiten dit seizoen
De rest van het jubileum-seizoen telt nog vele activiteiten, soms feestelijk en soms ‘verrijkend’. Zo vertoont het Filmhuis half november ‘live’ de openingsfilm van het IDFA-festival uit Amsterdam. Elke maand is er een een film van het Movies that Matter-festival, met een gastspreker en begin december volgt een middag ‘Filmkijken met plezier’ waarin een filmwetenschapper een bijzondere nieuwe film gaat analyseren met het publiek. En zo gaat het in 2023 verder. Het devies is om de site van het filmhuis daarvoor goed in de gaten te houden.

Voor meer informatie en het programma, klik hier.