Jubilaris Janneke Kramer wordt in het zonnetje gezet.
Jubilaris Janneke Kramer wordt in het zonnetje gezet. Foto: Sandra Zeilstra

Janneke werkt al 50 jaar als apothekersassistente: een halve eeuw tussen de pillen

Algemeen

GOUDA • Wie op zijn achttiende verjaardag roept dat hij van plan is om vijftig jaar lang bij dezelfde baas te gaan werken, krijgt de rest van de avond alleen nog bruiswater te drinken.

Toch heeft Gouda zo’n opmerkelijke jubilaris in zijn midden. Janneke Kramer vierde vorige week haar 50-jarig jubileum bij Apotheek Gouda Noord, voorheen Rond. In die halve eeuw is niet alleen de wereld, maar ook het vak van apothekersassistente totaal veranderd. “Op mijn achttiende heb ik mijn diploma behaald”, zegt de nu 68-jarige volhouder, “Ik ben toen in dienst gekomen bij Apotheek Rond aan de Kleiweg. Het was 1972 en we deden nog heel veel dingen zelf. Drankjes bereiden, zalfjes maken, poeders vouwen en pillen draaien. We kregen toen van de Goudse huisartsen van die onleesbare receptjes, waar we dan mee aan de slag gingen. Dat waren bekende namen, zoals huisarts Lafeber of Jongkoen. Het was een leuke tijd.”

Een dikke 8
Het vak van apothekersassistente is Janneke Kramer niet met de paplepel ingegoten. De keuze lag in de vroege jaren ‘70 ook niet echt voor de hand, herinnert ze zich. “Je ging als jonge vrouw met een ULO-diploma in het onderwijs, in de administratie of je ging in een winkel werken. Gelukkig kon ik bij meneer Rond in de praktijkopleiding terecht. Hij was zo’n lieve man, helemaal niet iemand die zich als apotheker erg belangrijk vond. Ik heb van hem heel veel geleerd.”

Enorme veranderingen
Los van verschillende overnames, samenvoegingen en verhuizingen binnen Gouda, zag Janneke Kramer vooral haar vak enorm veranderen. “Zelf medicijnen bereiden is er niet meer bij. Door de komst van de computer is er een veel betere controle op medicijnen mogelijk, ook wat betreft de combinatie ervan. Dat ging vroeger meer op gevoel, dat zou nu echt niet meer kunnen en mensen zijn mondiger geworden. Maar ik heb het nog prima naar mijn zin.”

“Of ik nog lang blijf werken? Ach, ik laat het maar op me af komen. Vijftig jaar is een hele poos, maar als ik mijn werkzame leven een cijfer moest geven, dan zou het een dikke acht zijn.”

Karl Flieger