Afbeelding

Campagne voor PMD afval in Gouda van start

Algemeen

GOUDA • Cyclus start een nieuwe campagne en zet daarbij samen met omliggende gemeenten in op het juist scheiden en aanbieden van PMD. Heel de maand november staat in het teken van PMD. Het idee is om inwoners meer inzicht te geven in het proces van recyclen, waardoor er meer bewustzijn is over wat zij kunnen doen om dit proces te verbeteren en wat er van het afval gemaakt kan worden: “Dit zijn vaak mooie nieuwe producten waar de inwoner zelf ook plezier van kan hebben.”

Het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) gaat in de Cyclusregio goed. “Maar er kan nog winst behaald worden in het goed aanbieden en scheiden van PMD,” laat Cyclus weten. 

Tips en meer informatie moeten de inwoners van de gemeenten meer handvatten geven om hiermee aan de slag te gaan. “Op die manier willen we bereiken dat er in de regio minder PMD in het restafval belandt, dat we meer PMD gescheiden inzamelen en dat meer aangeboden PMD de juiste kwaliteit heeft voor het recyclen en hergebruiken.”

In het kort
Cyclus haalt het PMD op en brengt het naar een overslagstation. Vanaf het overslagstation gaat het naar de verwerker die het verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Van drankenkartons wordt bijvoorbeeld toiletpapier gemaakt, de plasticsoorten worden versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen, waarvan bijvoorbeeld emmers, tennisballen en fleecetruien worden gemaakt. Cyclus: “Dit kan niet als het PMD bij het restafval belandt. Dan wordt het PMD verbrand en dat is dubbel zo slecht voor het milieu.”

Verpakkingen recycleklaar maken
Ook richt de campagne zich op wat inwoners verder kunnen doen om het recycleproces beter te laten verlopen. “Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat er problemen in de sorteerinstallatie ontstaan als ze (half)volle verpakkingen weggooien bij het PMD, Of dat netjes van groente en fruit klem komen te zitten in de sorteerinstallatie,” zegt Cyclus hierover.

Voor meer informatie over de campagne of PMD afval, klik hier.