Gunter Deming, de Stolpersteine-man, is onderscheiden met de bronzen erepenning van Gouda.
Gunter Deming, de Stolpersteine-man, is onderscheiden met de bronzen erepenning van Gouda. Foto: Sandra Zeilstra

Eremedaille voor Gunter Demnig

Algemeen

GOUDA • Met de nieuwe stolpersteine die afgelopen weekend zijn geplaatst, zijn 45 namen zichtbaar teruggekomen in de stad. In Gouda liggen nu 343 Stolpersteine verspreid over 102 adressen.

Kunstenaar en bedenker van de stolpersteine, Gunter Demnig, ontving de eremedaille in brons van de gemeente Gouda. Hij kreeg deze penning voor zijn grote verdiensten met zijn Stolpersteineproject. Er zijn al 95.000 gedenksteentjes in Europa. De burgemeester Pieter Verhoeve, geflankeerd door zijn twee jongste dochters, hield een gedreven speech. 

Hij benadrukte hoe belangrijk het is, dat deze vermoorde voormalige Joodse stadgenoten in hun namen terugkeren en dat de verhalen van oud naar jong worden doorgegeven. Ondanks zijn leeftijd werkte Kunstenaar Gunter Demnig met zijn 75 jaar als vanouds behoorlijk snel.

Man van grote kunst
De stoepen waren goed voorbereid en hij metselde de gedenksteentjes mooi in. Op elk adres poetste hij daarna de Stolpersteine zoals we dat van hem kennen blinkend schoon. “Fijn dat hij er bij was,” reageert Soesja Citroen, de initiator van de struikelsteentjes in Gouda. “Met zijn hoed, rode shawl en werkkleding blijft hij een man van weinig woorden en grote kunst.”

Volgend jaar worden naar verwachting de laatste 45 in Gouda geplaatst. Dan kan het project, dat in 2011 begon worden afgesloten.

Marianka Peters