Wandelaars tijdens een 2-daagse door DES georganiseerd.
Wandelaars tijdens een 2-daagse door DES georganiseerd. Foto: DES

Het doek is gevallen voor DES

gouda • De wandelvereniging van Gouda en omstreken (DES) houdt op 31 oktober op te bestaan. Tot verbazing van velen wordt op de website vermeldt: ‘EINDE VAN DES… het doek is gevallen. De komende tijd gaan we de vereniging tot een einde brengen en 31 oktober 2022 is het doek definitief dicht’. Hoe is dit zo ver gekomen. Een gesprek met Lenie de Boer, voorzitter van DES.

DES houdt na 67 jaar op te bestaan, en dat heeft verschillende redenen. De Boer: “Er is een gebrek aan opvolging van bestuursleden en vrijwilligers die meehelpen bij de organisatie van wandeltochten. Vrijwilligers voor met name in het veld controleren van routes en pijlen van routes zijn niet te vinden. Bovendien is de administratieve druk vanuit de overheid heel veel voor een kleine vereniging als DES. Afgelopen winter hebben wij onszelf de vraag gesteld: gaan we door met een heel beperkt groepje bestuursleden/vrijwilligers of stoppen we ermee. Kunnen we met zo'n klein groepje vrijwilligers (10 stuks, waarvan 5 bestuursleden) nog de kwaliteit wandeltocht bieden die we willen?" 

65-jarig jubileum 

"Het bestuur kwam tot de conclusie dat we beter konden stoppen. We hebben in 2022 onze aangekondigde wandeltochten nog georganiseerd en zo konden we netjes afscheid nemen van onze wandelaars”. DES heeft het 65-jarig jubileum vanwege de COVID-19 pandemie in 2020 niet kunnen vieren. In 2021 kon dit jubileum helaas ook niet worden gevierd. “We hebben de jubileumcadeautjes aan de wandelaars dit jaar, ons laatste jaar, uitgedeeld”.

WSV DES (Door Eendracht Sterk) is opgericht op 22 september 1955 door de heren Britsemmer, Luijnenburg en van der Voorne. Er is in de loop van de 67 jaar veel veranderd in de wandelsport en bij DES aldus Lenie de Boer. “In de begintijd van DES werd er nog in groepen gewandeld, in uniform. Dat is volledig verdwenen. De wandelsport van nu en van de jaren 50/60/70 is eigenlijk niet te vergelijken. Een ieder kan tegenwoordig op eigen gelegenheid, alleen of met vrienden/groepjes, wandelen waar men maar heen wil. 

Naar Gouda afreizen

De jaren 50/60/70 waren volgens de Boer de meest succesvolle jaren van DES, met o.a. veel leden die aan de Vierdaagse van Nijmegen deelnamen. Van 1960 – 1985 organiseerde DES de Avondvierdaagse van Gouda. De laatste jaren organiseerde DES drie wandeltochten. De oudste en meest bekende in wandelland is de Paastocht, gehouden op Paaszaterdag en 2e Paasdag. Op deze dagen was ook de Stadswandeling. Voor veel wandelaars een reden om naar Gouda af te reizen om de stad te verkennen. Eind mei was de bij veel wandelaars geliefde Omloop van de Krimpenerwaard. Het eerste weekend van juli was de Tweedaagse, later het Gouds Wandelweekend geworden. In totaal kwamen er jaarlijks zo'n 1200 - 1500 wandelaars naar Gouda om te wandelen, zelfs vanuit België en Duitsland.

DES beschikt(e) niet over een eigen clubaccommodatie. Voor de start/finish van de wandelingen kon gebruik gemaakt worden van de accommodatie van Vires et Celeritas en The Braves. De club heeft ook altijd medewerking gekregen van verenigingen met een clubgebouw en horecagelegenheid rondom Gouda.

Afscheid met barbecue

Het doek is helaas gevallen voor WSV DES. “Tijdens de laatste tochten dit jaar is afscheid genomen van onze wandelaars en is met een barbecue afscheid genomen van onze vrijwilligers”, verzucht de voorzitter. Op 31 oktober 2022 wordt de stekker er uit getrokken. De datum 31 oktober is gekozen omdat dit de ijkdatum van de Koninklijke Wandelbond Nederland is. Het bestuur heeft DES afgemeld bij de KWBN en het lidmaatschap stopt per 31 december 2022.

"Jammer dat het ophoudt, maar het is niet anders".

Gerrit Schinkel