Daklozenprobleem groeit, hulp nabij

gouda • Gouda gaat nieuwe manieren van hulp inzetten voor dak- en thuisloze mensen. De komende maanden worden verschillende initiatieven ingezet tegen deze problematiek, die verder gaan dan wat er tot nu toe is gebeurd.

Probleem groeit

De huidige aanpak vooral repressief: wegsturen en bekeuren door politie en stadstoezicht. Gouda vindt dat geen oplossing voor het probleem. De afgelopen 5 jaar zijn zowel het aantal thuis- en dakloze mensen gestegen, als het aantal meldingen van overlast bij de politie of Meldpunt zorg en overlast. Daarnaast verwacht de gemeente dat er door de stijgende kosten en de beperkte woonruimte meer mensen in de problemen kunnen komen. De gemeente neemt dan ook nieuwe (preventieve) maatregelen om hulp te bieden. In Gouda gaat het om een groep van 40 tot 50 dak- en thuislozen die te maken hebben met complexe problematiek, bijvoorbeeld verslaving of een zorgverleden. Ze zijn bekend bij instanties, maar kunnen er in sommige gevallen geen of weinig aanspraak op maken. Bijvoorbeeld doordat ze geschorst zijn bij het Leger des Heils of er geen recht op hebben. De cijfers laten zien dat het probleem groeit: in totaal is het aantal dak- en thuislozen in Midden-Holland gegroeid van 199 (2017) naar 332 (2021). 

Zichtbaarder op straat

De problematiek wordt zichtbaarder op straat, mede doordat de aantallen stijgen, door beperkte woonruimte en door het dichtslibben van de zorgketen. “Maar we weten niet direct welke oorzaak er precies achter zit, “ zegt van Popering. In Gouda worden ook steeds meer meldingen gedaan van onder andere openbare dronkenschap, slapen op openbare plekken en in groep, vervuiling van de omgeving en vermogensdelicten zoals fietsendiefstal en stelen in supermarkten.

Drie mensen aan het werk

Sinds januari dit jaar wordt Team Veldwerk ingezet. “Sinds de start zijn er al drie mensen weer aan de slag gegaan met werk,” zegt Van Popering. “De gemeente gaat Team Veldwerk, wat eerder op eigen kosten is opgezet door het Leger des Heils, structureel financieren. Zo kan het doorgaan met het bieden van praktische hulp maar ook het op weg helpen naar verder hulpverlening en zorg."
Voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa wordt in november gestart met een pilot met de Poolse stichting Barka. “Barka is een club specifiek op deze doelgroep gericht, zij kunnen ze terug aan het werk helpen, of terug naar hun thuisland," zegt Van Popering. De pilot loopt tot december 2023.

Overige initiatieven

Gouda zet ook in op andere initiatieven. Met de komst van de Gouwe Huse, de vijf woningen voor mensen die niet meer in een woonwijk kunnen wonen, hoopt de gemeente de overlast te verminderen, en de bewoners van de juiste hulp te voorzien. "Ook gaan we preventief het aantal opvangplekken uitbreiden met vijftien plekken,” zegt van Popering. "Daarnaast vangen we in de winter iedereen op, ook als ze daar geen recht op hebben.”

q  www.gouda.nl