De honden en katten werden vorige week aangetroffen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.
De honden en katten werden vorige week aangetroffen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Foto: Aangeleverd

Dieren in bewaring genomen

gouda • De Landelijke Inpectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft 19 katten en 4 honden aangetroffen in een woning in Gouda. De meeste van de dieren waren ernstig ziek. De portiekwoning bleek zwaar vervuild.

Slechte verzorging

Veel van de katten hadden een besmettelijke darminfectie en niesziekte. Een van de honden had een onbehandelde hernia, waardoor hij nauwelijks meer op zijn achterpoten kon staan en niet meer zindelijk was. In overleg met de rijksdienst RVO zijn alle dieren onder spoedbestuursdwang meegenomen en opgevangen op een geheime opvanglocatie waar ze medisch worden behandeld en de verzorging krijgen die ze nodig hebben. Alle kosten hiervan zijn voor de eigenaar.

Strikte voorwaarden

De meeste dieren verbleven in het appartement, maar enkele katten zaten buiten in een natte en tochtige kennel. Darminfecties en niesziekte zijn zeer besmettelijk, daarom zijn alle dieren meegenomen voor controle en behandeling. Als de bewoner de honden en katten terug zou willen hebben, dan moet eerst aan een aantal strikte voorwaarden zijn voldaan: het huis dient volledig te zijn gereinigd, de dieren moeten op de opvanglocatie medisch gezond zijn verklaard en de eigenaar moet alle kosten voor transport, opvang en (medische) verzorging hebben betaald.