• Het festival 'Gluren bij Buren' wil Goudse huiskamers veranderen in intieme podia voor de lokale amateurkunst.
• Het festival 'Gluren bij Buren' wil Goudse huiskamers veranderen in intieme podia voor de lokale amateurkunst. Foto: Maarten J.Eykman

Festival ‘Gluren bij de Buren’ komt naar Gouda: acts en huiskamers gezocht

Algemeen

GOUDA •  In navolging van een groot aantal andere steden in het land, komt het amateurkunstenfestival Gluren bij de Buren voor het eerst naar Gouda op zondagmiddag 5 februari. Het hoopt in de stad vele voordeuren te openen voor intieme huiskamerconcerten. De organisatie is daarvoor op zoek naar lokale podiumkunstenaars van allerlei disciplines en gastvrije Gouwenaren die thuis ruimte willen bieden aan een optreden.

Het amateurkunstenfestival wil drempels voor ontmoetingen in de wijk verlagen en biedt een podium aan lokale acts. Elke act geeft drie optredens van een half uur, vrij toegankelijk voor publiek. Zo kunnen buurtgenoten en andere liefhebbers een eigen route door de stad samenstellen en van optreden naar optreden gaan.

Allerlei soorten podiumkunstenaars worden aangemoedigd om het vloerkleed te betreden: van rappers tot jazzbands tot verhalenvertellers en balletdansers tot goochelaars. “Het formaat van de huiskamer maakt niet uit”, geeft programmamaker Marcel Kamphuis namens de organiserende stichting de Bühne aan. “Zowel vrijstaande boerderijen als knusse studentenkamers kunnen aangemeld worden om tijdens Gluren bij de Buren te worden omgetoverd tot eendaags podium voor lokale performers.”    

Hij vervolgt: “Na het succesvolle feestjaar Gouda750 merk je dat iedereen in Gouda weer even wakker is geschud met cultuur. Het was duidelijk dat Gouwenaren na corona echt weer behoefte hadden aan gezellig samenzijn. Ik ben dan ook trots dat in 2023 de eerste editie van Gluren bij de Buren in Gouda georganiseerd gaat worden. We gaan uit van een debuuteditie met vijftig huiskamers verspreid over de stad.”

Kamphuis geeft aan dat festival altijd open staat voor lokale samenwerkingspartners om mee op te trekken en een impactvolle editie van het festival te organiseren. “Neem vooral contact op met ons op.”

Aanmelden kan tot en met zondag 18 december op www.glurenbijdeburen.nl