Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: nl.123rf.com

Verdeeldheid over openstelling winkels op zondag

Algemeen

gouda • De winkels op zondag open en ruimere openingstijden op die dag. Dat is de strekking van een gezamenlijk initiatiefvoorstel van D66 en PvdA. De partijen proberen via het voorstel een nieuwe Verordening Winkeltijden te bereiken. Het werd vorige week besproken door de raadscommissie Bestuur en kreeg bijval, maar er waren ook veel vraagtekens. Bijvoorbeeld of de plannen wel op een stadsbrede steun kunnen rekenen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat D66 en PvdA hun voorstel er eenvoudig door zullen krijgen.

De een wel, de ander niet
In de winkeltijdenwet is het nu nog verboden om bepaalde winkels op zon- en feestdagen geopend te hebben, behalve op dagen dat b en w dit toelaten. Dit is per branche verschillend. Zo mogen drogisterijen en supermarkten wel op zondag open zijn, maar bijvoorbeeld kledingwinkels mogen dat alleen de eerste zondag in de maand van 12.00 tot 17.00 uur. De nieuwe verordening houdt in dat winkeliers zelf kunnen kiezen op welke dagen zij geopend willen zijn. Het zou neerkomen op een ‘window’ op zondag tussen tussen 06.00 en 22.00 uur.

Signalen uit de samenleving 
Volgens de fracties van D66 en PvdA ontvangen zij signalen uit de samenleving die de mogelijkheid om op zondag geopend te zijn wenselijk maakt. De Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) nam begin dit jaar een enquête af bij ondernemers uit de binnenstad. Aan deze enquête namen 111 ondernemers uit de binnenstad deel; ruim 60 procent gaf aan het liefst te zien dat de winkels op zondag open mogen zijn.

Niet representatief
Toch kon niet iedere partij zich direct vinden in het voorstel. Argumenten waren dat er te weinig participatie vanuit de stad is geweest in de voorbereiding van het voorstel. Ook waren er vragen over de representativiteit van de enquête die door de SBG werd gehouden, omdat deze is afgenomen onder ondernemers in de binnenstad. Inspreker Bram Frits meldde namens de ondernemers aan de Willem en Marialaan dat door hen openstelling op zondag niet wordt overwogen. “Een extra dag werken betekent voor de meesten van ons zeven dagen werken of in ieder geval aanstaan. Wij zouden er geen gebruik van maken.”

Concurrentie
Verschillende partijen en inspreker Christian van Bemmel (Gereformeerde Gemeente Gouda) maken zich zorgen om zaken als de zondagsrust. Ook spraken sommigen hun bezorgdheid uit voor concurrentie van grotere zaken tegenover kleinere ondernemers. Inspreker Bram Frits spreekt voor de kleinere ondernemers aan de Willem en Marialaan: “Door de concurrentie van grote zaken voor wie de bezetting een minder groot probleem is dan voor kleine zelfstandigen, zijn laatstgenoemden soms toch gedwongen om mee te doen.”

Ook andere zaken die onder druk zouden komen te staan, zoals gratis parkeren op zondag in de binnenstad werden genoemd. Meermaals benoemden zowel D66 als PvdA dat het gaat om de keuzevrijheid voor ondernemers: “Het voorstel gaat erover dat ondernemers de keuze hebben om al dan niet open te gaan.”

Brede participatie
De meeste partijen waren er nog niet klaar voor om een beslissing te nemen, met name omdat het ontbreekt aan een brede participatie vanuit de stad. Dit is in het bestuursakkoord van de gemeente een belangrijk onderdeel bij te nemen beslissingen. De initiatiefnemers D66 en PvdA zullen de feedback verwerken en komen met een plan dat wel voldoende is om te komen tot een beslissing. Daarbij zullen ondernemers en organisaties meer worden betrokken.