Groep 6 van de vrije school zamelt enthousiast e-waste in voor het project.
Groep 6 van de vrije school zamelt enthousiast e-waste in voor het project. Foto: Sandra Zeilstra

Basisscholen gaan de strijd aan met E-waste: ‘Wel jammer van de koelkast’

Algemeen

GOUDA • Oude telefoons, kapotte kabels en defecte laptops: de afgelopen weken zamelden leerlingen van diverse basisscholen in Gouda elektronisch afval in tijdens de E-waste race. In dit project gaan leerlingen de strijd aan met e-waste. Ze zamelen thuis en in hun buurt afval in, zodat het hergebruikt of gerecycled kan worden. Het project staat in het teken van de circulaire economie.

Maybelle Lamaison en Elodie Portheine zitten in groep 6 van basisschool de Ridderslag en zamelen samen met hun klas e-waste in. “Ik ben samen met een vriend in zijn wijk alle deuren langs gegaan,” zegt Maybelle. “We hadden een hele bak vol met e-waste. Ook vanuit huis heb ik dingen meegenomen.” Het ging daarbij om klein afval. “Ik vind het jammer dat ik de koelkast niet mee kon nemen, dan had ik extra veel punten gekregen.” Voor iedere e-waste ontvangt de leerling punten. “Via ons account meld je de e-waste aan, met een foto. Je krijgt bijvoorbeeld 10 punten voor kabels en 30 punten voor een oude telefoon,” legt Elodie uit. 

Zeldzame grondstoffen
Achter het project zit een belangrijke boodschap. “Het inzamelen is goed voor het milieu. In ontwikkelingslanden wordt nu de natuur vervuild en ook zijn er kinderen aan het werk. Die moeten ook naar school,” legt Maybelle uit. “Ook zitten er zeldzame stoffen in e-waste, en als we die teveel gebruiken raken ze op. Maar het is ook leuk. Als een telefoon écht kapot is, hoef je niet bang te zijn dat hij hier valt. Thuis ga ik altijd in bed liggen met mijn telefoon, omdat het zacht is als hij valt. Hier hoef ik niet zo op te letten.”

Iedereen in de klas heeft een speciale taak. “Je hebt managers, hoofdverzamelaars, leerlingen voor de posters en flyers, leerlingen die de spullen controleren en een social media-team,” zegt Elodie. “En Maybelle en ik zijn verslaggevers voor de krant.”

Recyclen en repareren
Maar wat gebeurt er eigenlijk met het verzamelde e-waste? “Bijna alles gaat naar Cyclus, er staat een container met e-waste en dat wordt dan opgehaald”, legt Elodie uit. “Cyclus recyclet het, zo kan je de stoffen opnieuw gebruiken. Maar je kunt de spullen ook laten repareren, daar krijg je ook punten voor. Maar eigenlijk is alles wat we hier hebben echt kapot, dus we hebben nog niets laten repareren.” De e-waste race komt donderdag 20 oktober tot een einde.