donderdag 13 oktober

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

vrijdag 14 oktober

Kinderkledingbeurs
19:00-21:00 Gouda, Speelwinkel De Raam, Raam 60-62. Na drie jaar is er weer een beurs met winterkleding voor kinderen op vrijdag 14 oktober van 19:00-21:00 uur én op zaterdag 15 oktober van 10:00-12:00 uur.

Musical ‘Water en Vuur’
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. Tijdens het Rampjaar 1672 wordt onze republiek van vier kanten aangevallen. De 21-jarige prins Willem III leidt ons leger vanuit Bodegraven. Hij houdt het leger van de Franse Zonnekoning tegen met de Oude Hollandse Waterlinie. In het legerkamp ontmoet de Limburgse soldaat Jeff de boerenmeid Marieke, die wil voorkomen dat haar land onder water wordt gezet. Al hebben ze ieder een ander doel, de liefde trekt Jeff en Marieke steeds meer naar elkaar toe. Burgers op de vlucht, belegerde steden en verwoeste dorpen. Een oorlogsverhaal dat na 350 jaar helaas nog heel actueel blijkt te zijn. De musical Water en Vuur valt onder het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie en de Maand van de Geschiedenis. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.artotheater.nl, bij Provence (Haven 63) in Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

Voute Bingo met Helemaal Top
20:30 Haastrecht, Theater Concordia. Een bingoavond met voute humor, gekke prijzen, eindeloos lachen, gieren, brullen en meezingen met voute hits. Live-entertainment door Helemaal Top: Tribute to The Toppers. Kaarten (à 29,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 15 oktober

Winter-kinderkledingbeurs
9:00-12:00 Stolwijk, Goudseweg 108. Van 9:00 tot 12:00 is er weer een winter-kinderkledingbeurs. Een week erna, op zaterdag 22 oktober, is er een kledingbeurs voor volwassenen en tieners. Tweedehands kleding voor aantrekkelijke prijzen. Er kan voor beide beurzen een verkoopnummer worden aangevraagd via kledingbeurs.stolwijk@hotmail.com. Meer informatie op www.kledingbeursstolwijk.jouwweb.nl.

Jubileumtentoonstelling Goudse Fotoclub
10:00-17:00 Gouda, Agnietenkapel. Fototentoonstelling ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Goudse Fotoclub: van 15 tot en met 22 oktober exposeren de leden van de fotoclub hun eigen werk in de Agnietenkapel; openingstijden 10.00 -17.00 uur.

Kinderkledingbeurs
19:00-21:00 Gouda, Speelwinkel De Raam, Raam 60-62. Na drie jaar is er weer een beurs met winterkleding voor kinderen op vrijdag 14 oktober van 19:00-21:00 én op zaterdag 15 oktober van 10:00-12:00 uur.

Sketchcrawl
12:00-16:00 Haastrecht, Gemaal De Hooge Boezem, Hoogstraat 31. Vanwege het 150-jarig bestaan organiseren het Gemaal en Sketchcrawl Gouda een middag sketchcrawlen. Van 12:00 tot 16:00 uur kan men binnen en op het terrein van Hoogstraat 31 komen tekenen. Voor de tekenaars is de entree gratis. Voor meer informatie: www.gemaalhaastrecht.nl/activiteiten.

Zwerfvuilactie Partij voor de Dieren
13:00 Gouda, Schoonhovenseweg 2. Partij voor de Dieren Gouda houdt weer een zwerfvuilactie. Verzamelen bij tankstation Esso aan de Stolwijkersluis, Schoonhovenseweg 2. Voor knijpers, handschoenen en zakken wordt gezorgd.

Wandeling voor kinderen door het Goudse Gidsen Gilde
14:00 Gouda, voor de Goudse Waag op de Markt. Interactieve kinderwandeling voor de bovenbouw van het basisonderwijs (groepen 6 t/m 8) langs leuke en interessante plekjes in Gouda. Onderweg krijgen kinderen verschillende opdrachtjes. Wie lost uiteindelijk de puzzel op? En wie vindt het geheime woord? Na afloop krijgt elk kind een diploma, want ze zijn dan een soort ‘junior-Goudoloog’ geworden: dat is iemand die veel weet van Gouda. Kosten: 2,50 euro per kind. Volwassen begeleiders mogen mee, voor hen is deelname gratis. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Deelname is alleen mogelijk door inschrijving tenminste een dag van tevoren op www.goudsegidsengilde.nl.

Muziektheater ‘City of a million dreams’
20:00 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. Na veertig jaar lang bandoptredens is het nu tijd voor de solo muziektheatervoorstelling van Emile van Pelt in de door hem zo geliefde New Orleans pianostijl. De première was op de meest noordelijke optreedplek die je binnen Nederland kunt verzinnen: een strandpaviljoen op Schiermonnikoog. Op 15 oktober is de voorstelling te zien in Gouda. Emile speelt als pianist, zanger en verteller de voorstelling 'City of a million dreams'. Het is een eigenzinnig en persoonlijk verhaal over onder anderen zijn opa en over een zoektocht naar een piano. We zien parallellen tussen zijn eigen levensloop en gebeurtenissen in New Orleans. Het is een verhaal over het omgaan met verlies, over humor en troost. Een ware ode aan de liefde voor muziek. Kaarten via www.kleintheaterzwaan.nl.

Concert ‘De mooie held geveld’
20:00 Haastrecht, Theater Concordia. Pop- en jazzkoor Flexible Sound geeft een swingend avondvullend concert: 'De mooie held geveld'. Plaatsen te reserveren via www.flexiblesound.nl. Kosten: 15 euro p.p.

Concert Groot Mannenkoor Midden-Nederland
20:00 Waarder, PKN Gereformeerde Kerk, Dorp 24. Het Groot Mannenkoor Midden-Nederland (GMMN) brengt een gevarieerd programma ten gehore met liederen over de storm zoals ‘Ruwe stormen en Houd mij vast’. Daarnaast maken spirituals en geestelijke liederen deel uit van het programma zoals: ‘Nader mijn God bij u en You never walk alone.’ Aan het kerkorgel zit Hugo van der Meij. Hij brengt, naast zijn begeleiding, enkele orgelimprovisaties ten gehore. Toegang in de voorverkoop: 12,50 euro. Aan de zaal 15 euro. Leden van de PCOB/KBO/ANBO betalen 11 euro en kinderen t/m 11 jaar zijn gratis. Reserveren: www.martinmans.nl of telefonisch op 06-25391903.

Concert Goudsch Kamerkoor
20:15 Haastrecht, Hervormde Kerk, Kerkplein 9. Het Goudsch Kamerkoor brengt religieuze werken van Schütz, Bach en Nystedt. Van Schütz zingt het koor ‘Meine Seele erhebt den Herren’, van Bach het motet ‘Jesu meine Freude’ en van Nystedt ‘Immortal Bach’. Het stuk ‘Prayers of Kierkegaard’ is gebaseerd op gebeden van de Deense theoloog en filosoof Søren Kierkegaard. Kaarten via www.goudschkamerkoor.nl.

zondag 16 oktober

Concert ‘De mooie held geveld’
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Pop- en jazzkoor Flexible Sound geeft een swingend middagvullend concert: ‘De mooie held geveld’. Plaatsen te reserveren via www.flexiblesound.nl. Kosten: 15 euro p.p.

Jazz on Sunday
15:00-18:30 Gouda, Swing Gouda, Markt 24. Als de zomer definitief ons land verlaten heeft en de december feestdagen nog ver weg zijn, is het een perfect moment om weer te gaan swingen, dansen, eten, drinken en gezellig met vrienden en familie te komen genieten van live jazz. Inclusief Jazzy Jamsessie waar muzikanten gezellig mee kunnen spelen.

Cantatedienst
17:00 Gouda, Sint-Jan. In de Goudse Sint-Jan klinkt de altsolo-cantate BWV 169 'Gott soll allein mein Herze haben'. Bach schreef het werk voor zondag 20 oktober 1726. Alt Sophia Faltas is solist en de kerkmusicus van de Sint-Jan, Gerben Budding, speelt de orkestpartij (waaronder een orgelsolo-partij) op orgel. Voorganger is ds. Kim Magnee-de Berg namens de Ontmoetingskerk.

maandag 17 oktober

Lezing: de mondige Gouwenaar
20:00 Gouda, Sociëteit Concordia, Westhaven 27. Ronald van der Wal geeft een lezing over ‘de mondige Gouwenaar’. De lezing gaat over diverse protestacties in Gouda gedurende de afgelopen 150 jaar. Denk bijvoorbeeld aan het Passiespeloproer van 1883, waar het erg heftig aan toe ging. Denk ook aan de Kritiese Siroopwafel uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Er is heel wat geprotesteerd in Gouda. Soms ging het om het behoud van de oude binnenstad, protest tegen de komst van bordelen of tegen hoge voedselprijzen. Ronald van der Wal is medeauteur van het meest recente boek over de geschiedenis van Gouda. Ook is hij als wetenschapper en docent verbonden aan de Politieacademie. De toegang tot de lezing is gratis.

dinsdag 18 oktober

Computervragenuurtje in ‘t Govertje
10:30 Gouda, ‘t Govertje, Ouverturelaan 12. Iedere dinsdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.