Waar is de Zwitserse Kolonel Schmid gebleven?

gouda • Dat vraagt mevrouw Marijke Louise Schmid zich al vele jaren af. Ze probeert haar stamboom compleet te maken, maar mist belangrijke informatie over een van haar voorouders. "Mijn vader, Mr. Willem L. Schmid werkte tot 1962 op het (beeldschone) Goudse stadhuis. Hij was daar Hoofdcommies A in algemene dienst ter gemeentesecretarie juridische zaken te Gouda. Ook as hij onder andere secretaris van de Kring Zuid- Holland 4 der organisatie Bescherming -Bevolking. Ja, een hele mond vol. Ook was mijn vader bestuurslid van sportclub Olympia. Al met al een bekend persoon in Gouda. Helaas veel te vroeg overleden in december 1962. Ik ben zijn dochter en probeer het een en ander uit te zoeken over waar de Schmid(ten) vandaan komen. Waarschijnlijk is een Zwitserse huursoldaat kolonel J.C.F. Schmid gelegerd geweest in Gouda in de achttiende eeuw. Daarna is hij naar Indonesië vertrokken, waar mijn familie van vaders kant woonde en leefde. Ik ben ook in Batavia geboren. Ik ben nog niet veel wijzer geworden over kolonel Schmid en zou het erg op prijs stellen om hulp te krijgen in mijn zoektocht. Voor mijn kinderen en kleinkinderen ben ik een album aan het samenstellen over onze familie en zou zo graag wat meer willen weten over die J.C.F. Schmid. Alle hulp is welkom."

Heeft u relevante informatie over Kolonel Schmid of denkt u te weten waar die is te vinden? Mail dan naar dirkenmarijke.1@kpnmail.nl.. Mevrouw Schmid zal u dankbaar zijn.


Theaterconcert De Klacht van de Vrede in de Sint-Janskerk

gouda • In de Sint-Janskerk is vrijdag 14 oktober het prachtige theaterconcert 'De Klacht van de Vrede' te zien. Tekstschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegering gebruikten het essay van Desiderius Erasmus 'De Klacht van de Vrede' als basis voor hun muzikale verwennerij. Het concert is een werk voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De rol van Vredesgodin wordt ingevuld door de getalenteerde actrice Anna Schoen. Het concert wordt voorafgegaan door een lezing over Erasmus' werk door Erasmus-kenner John van Tholen. Hij beantwoordt ook al uw prangende vragen over deze beroemde Goudse inwoner. De aanvang van de lezing is 19.45 uur en het concert begint om 20.30 uur.