Ruimere openingstijden voor winkeliers

gouda • De partijen D66 en PvdA zien graag ruimere openingstijden voor winkels en willen dat zondag openstelling de norm is. Daarvoor hebben zij een initiatiefvoorstel ingediend bij de gemeenteraad. Met dit voorstel proberen de partijen een nieuwe Verordening winkeltijden vast te stellen. 

In de winkeltijdenwet is het nu nog verboden om winkels op zon- en feestdagen geopend te mogen hebben, behalve op dagen dat het college van burgemeester en wethouders dit toelaten. De nieuwe verordening houdt in dat winkeliers zelf kunnen kiezen op welke dagen zij geopend willen zijn. Volgens het voorstel kunnen winkels op zondag open zijn tussen 06.00 en 22.00. 

De fracties laten weten dat zij signalen uit de samenleving ontvangen. De Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) nam een enquête af bij ondernemers uit de binnenstad. Hieruit bleek een grote behoefte van winkeliers om zelf te kiezen wanneer zij de winkels geopend hebben; ruim 60 procent gaf aan het liefst te zien dat de winkels op zondag open mogen zijn. 

Deze behoefte past in een landelijke trend waarin gemeenten hun openingstijden steeds verder verruimen. In het voorstel staat verduidelijkt dat het niet gaat om een verplichting. Zo willen de partijen de ruimte bieden aan mensen met geloofsstromingen die vasthouden aan de zondag als verplichte vrije dag, dat te blijven doen. Op woensdag 12 oktober wordt het voorstel besproken tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Tijdens de beeldvorming is ook tijd gereserveerd voor insprekers.