Kritisch rapport over jeugdzorg Gouda

gouda • Leefbaar Gouda heeft een kritisch rapport geschreven over de misstanden in de jeugdzorg in Gouda. Deze week werd het rapport aan wethouder Van Popering overhandigd met de boodschap het onderwerp zo snel mogelijk lokaal de aandacht te geven.

Landelijk kwamen de laatste maanden schrijnende misstanden aan het licht door verschillende rapporten, onderzoeken en verhalen van slachtoffers. Reden voor Leefbaar Gouda om dit onderwerp ook in Gouda scherper op de agenda te zetten. 

De rijksoverheid is bezig met het aanpassen van de kaders rondom de uitvoering van de Jeugdwet. De partij wil in Gouda eerder met het onderwerp aan de slag. “De situatie is zo nijpend, dat we niet meer willen wachten,” zegt Linda Verschut, raadslid van de partij. De fractie deed daarvoor eerder pogingen om binnen de raad een meerderheid te krijgen, maar hier ging de raad niet in mee.

De absurditeit van het systeem

De fractie wilde meer duidelijkheid over hoe de problematiek en de uitvoering van de jeugdzorg wordt ervaren door kinderen, ouders, hulpverleners, instellingen en instanties. “We weten nu niet wat er goed en niet goed gaat, dat willen we duidelijk krijgen,” zegt Verschut. In de zomer voerden de fractieleden gesprekken met onder andere huisartsen, jeugdhulpverleners, juristen en slachtoffers. Deze gesprekken en interviews zijn de basis van het rapport ‘De absurditeit van het systeem’.

Schreeuw om aandacht

In het rapport ligt de nadruk op de beleving van betrokkenen. “Het probleem is veel groter dan we voor mogelijk hadden gehouden, het werd een sneeuwbaleffect waar we in mee gesleurd werden. Waar wij tegen aan liepen bij de gesprekken met zowel ouders, kinderen als professionals is dat er vooral een schreeuw om aandacht was met betrekking tot uithuisplaatsingen. Het onderzoek is daarom met name gericht op uithuisplaatsing,” legt Verschut uit.

In het rapport wordt door professionals onder andere een hoge werkdruk genoemd, maar ook onervarenheid van hulpverleners. 'Als je het niet mee hebt gemaakt, is het heel lastig om je voor te stellen hoe het wel moet,' aldus een huisarts in het rapport. Een ander probleem is een tunnelvisie door het gebrek aan een punt waarop verschillende partijen met elkaar in gesprek gaan om visies te delen. Er zijn lange wachttijden, medewerkers hebben vaak de juiste kennis niet in huis en complexe problemen worden weggezet als 'doorsnee problemen'.
In Gouda kregen in 2021 in totaal 2175 kinderen tot 18 jaar te maken met jeugdhulp. Dit was voor Gouda 61 meer dan het streefgetal. In Gouda is, net als landelijk te zien is, een stijging in het aantal aanmeldingen voor jeugdhulp. Volgens het rapport komen ook de schrijnende gevallen van uithuisplaatsing steeds meer aan de oppervlakte.

Lokale acties

Wethouder Van Popering zegt een deel van de verhalen te herkennen. “Ik ben ook zelf in gesprek gegaan met ervaringsdeskundigen. En de wanhoop die ik daar tegenkom raakt me.” Ze noemt ook dat er naast de landelijke Hervormingsagenda Jeugd, lokaal al meer gedaan wordt zoals een lagere werklast van jeugdbeschermers, kleinere groepen van jongeren die in instellingen verblijven en een goede samenwerking met huisartsen en praktijkondersteuners die jongeren de weg kunnen wijzen.

Discussie op gang

"We constateren dat het slecht gesteld is met de uitvoering van de jeugdwet, met als gevolg dat kinderen, ouders en grootouders worden getroffen,” zegt Verschut. "We zijn hier ook als gemeente verantwoordelijk, we willen niet wachten.” Het rapport is geplaatst op de website van Leefbaar Gouda en wordt verspreid onder raadsleden en betrokken organisaties. De fractie hoopt hiermee een discussie over de gang van zaken binnen de jeugdzorg breed in het openbaar bespreekbaar te maken.

q www.leefbaargouda.nl

Hester Hage