Joost Visbeen.
Joost Visbeen. Foto: Marianka Peters

Joost Visbeen: Roofmoord in de Veerstraat

Algemeen

GOUDA • In de Veerstraat in de wijk Korte Akkeren werd Sientje Pherai door familieleden in haar woning dood aangetroffen. Onmiddellijk werd duidelijk dat ze geen natuurlijke dood was gestorven, want ze lag vastgebonden op bed. Uit recherche onderzoek bleek dat haar overlijden door verstikking was veroorzaakt. Er was dus in juridische termen sprake van moord.

Bekende en geliefde vrouw

Deze moord heeft tussen 21 en 22 juli 1992 plaatsgevonden. Sientje mocht slechts 43 jaar oud worden. Ze stond in de wijk bekend als oma Sientje en was van Hindoestaans-Surinaamse afkomst. De Goudse recherche riep de hulp in van het Rotterdamse Recherche Bijstandsteam. Er werd een uitgebreid onderzoek ingesteld, waaruit onder andere bleek dat Sientje in de buurt een bekende en geliefde vrouw was. Volgens omwonenden deed ze geen vlieg kwaad. Van haar dood werd in de wijk met verbijstering kennis genomen. Vanwege de geruchten dat Sientje over veel geld zou beschikken en dat haar woning geheel overhoop was gehaald, hield de recherche terdege rekening met een roofmoord.

Hulp van publiek

Aangezien het onderzoek aanvankelijk niet vlotte, werd de hulp van het publiek ingeroepen. Zo werd een pamflet met de beeltenis van Sientje op belangrijke plaatsen, zowel in de binnenstad als in de Korte Akkeren, duidelijk zichtbaar opgehangen. De tekst op het pamflet werd zowel in het Nederlands als in het Arabisch gesteld. Dit vanwege het feit dat in de woonomgeving van Sientje veel buurtgenoten afkomstig waren uit Arabisch sprekende landen. Helaas leverde dat geen bruikbare informatie op.

Met een kussen verstikt

Een langverwachte doorbraak vond plaats na een uitgebreid buurt- en relatieonderzoek, hetgeen veel tijd en manuren heeft gekost. Vanuit de familie kwamen uiteindelijk aanwijzingen die in de richting wezen van een 26-jarig familielid. Na het bekend worden van deze verdachte meldde die zich na enige dagen vrijwillig. Verdere aanhoudingen volgden zich daarna snel op. Twee goede bekenden van Sientje van 17 en eveneens 26 jaar werden opgepakt. Deze twee bekenden dat zij het slachtoffer van haar geld hadden beroofd en vervolgens met een kussen hebben verstikt.

Langdurige gevangenisstraffen

Uit de verhoren bleek dat er nog een 15-jarige jongen bij deze moord betrokken was. Deze knaap hadden zij ‘ingehuurd’ om tijdens het misdrijf op de uitkijk te staan. Zoals gesteld was in het onderzoek veel tijd en mankracht benodigd. Uiteindelijk zijn er behoorlijk wat getuigen gehoord en werden de verdachten keer op keer verhoord, hetgeen leidde tot een proces-verbaal van ruim 500 pagina’s. In afwachting van de voorgeleiding voor de Rechter Commissaris van de Rechtbank Rotterdam werden de verdachten in verzekerde bewaring gesteld, dat door laatstgenoemde werd verlengd tot aan de zitting bij de Rechtbank. De Rechtbank legde alle verdachten langdurige gevangenisstraffen op, echter met uitzondering van de minderjarige verdachte. Die werd vanwege zijn jeugdige leeftijd en zijn geringe aandeel in de zaak heengezonden.

Criminele wandeling

Zoals de lezers van Het Kontakt Goudse Post weten schrijf ik al geruime tijd over zware misdrijven in het Goudse gedurende mijn rechercheperiode in Gouda. Daarnaast schreef ik over al dan niet opgeloste misdrijven een tiental politieromans. Van veel van deze misdrijven is ook middels een audiotour en stadswandeling samengesteld. Deze audiotour is opgezet in samenwerking met izi ?Travel en is op de mobiele telefoon te downloaden via de izi ?Travel app. Hij start voor de deur van Boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg. Fans van misdaadromans en mensen die interesse hebben in de geschiedenis van de misdaad in Gouda zullen zeker ‘genieten’ van de criminele wandeling.

Bekende Gouwenaar Joost Visbeen schrijft al jaren criminele romans en tekent verhalen op uit zijn eigen tijd bij de recherche. Moord, doodslag en bedrog doen het goed, want Joost verkoopt veel boeken. Inmiddels is er ook een ‘criminele stadswandeling’ naar aanleiding van zijn verhalen.

Stientje werd door familie en vrienden beroofd en met een kussen verstikt

Joost Visbeen