Anna van Popering-Kalkman is wethouder Sociaal Domein.
Anna van Popering-Kalkman is wethouder Sociaal Domein. Foto: Martijn Bravenboer

Anna van Popering is 100 dagen wethouder: ‘Laagdrempelig contact is fijn’

Algemeen

GOUDA • De eerste honderd dagen als wethouder van Gouda zijn voor Anna van Popering voorbij gevlogen. Dossiers uitdiepen, nieuwe mensen leren kennen, nog beter ‘thuis’ raken in Gouda. Haar stap van advocaat naar wethouder namens de ChristenUnie heeft Van Popering veel gebracht.

Elke week een wandeling
Ze zorgt voor afwisseling binnen het college van burgemeester en wethouders; ze is de jongste en de enige vrouw. Daarnaast neemt ze veel ervaring mee vanuit haar ervaring als advocaat in Gouda. “Naast het feit dat ik hier geboren ben, zat ik best al diep in die haarvaten. Ik denk dat dat wel heel waardevol is, dat je dat meebrengt.”

Iedere week wandelt Anna van Popering, wethouder Sociaal Domein, met inwoners van Gouda die zich daarvoor aanmelden. “Ik vind het fijn dat er laagdrempelig contact mogelijk is. Maar ook probeer ik uit te dragen: het is goed om in beweging te zijn”. Met publieke gezondheid in haar portefeuille is het dan ook belangrijk om het goede voorbeeld te zijn.


Bezoeken aan (groepen) inwoners legt ze wel vaker af. “Het inspireert me, ik haal er kennis vandaan en het zorgt voor bezieling in je werk. Het wandelen werd me afgeraden: daar heb je helemaal geen tijd voor. Maar ik wilde het toch doen. Ik vind het belangrijk om erop uit te gaan.”

Van advocaat naar wethouder
Over haar functie is Anna van Popering duidelijk: “Ik vind het mooi dat ik deze rol mag vervullen. Maar het is een grote verantwoordelijkheid. Ik heb thema’s als dakloosheid en mishandeling in mijn portefeuille, dat zijn grote thema’s.”

Van advocaat naar wethouder, het betekent een stap in een andere wereld. “Ik pak veel thema’s bij de kop en ga er veel op uit, als advocaat is dat veel minder. Het leuke van advocaat zijn is dat je heel concreet en snel resultaat hebt. Bestuurlijk ben je vaak met veel langere lijnen bezig; dakloosheid heb je niet in één dag opgelost. Maar ik vind het leuk om met die grote vraagstukken bezig te zijn.”

Herstelhuis in de maak
Toch zijn er ook onderwerpen die in haar eerste 100 dagen concrete vormen aannemen. “We zijn bezig met het oprichten van een herstelhuis, een voorziening voor mensen met wie het niet goed gaat maar die niet opgenomen hoeven te worden. Een soort time-out voor twee weken om tot rust te komen. Dat past bij hoe ik het graag zie: hoe kan je het makkelijk oplossen, dichtbij huis en niet te groot. Preventie gaat een belangrijk thema worden.” Daarnaast wordt Veldwerk op de kaart gezet, waarbij veldwerkers hulp bieden aan daklozen.

Een aantal belangrijke onderwerpen waar zij mee bezig is sinds haar benoeming: dakloosheid, vrijwilligers, inclusie, vergrijzing, er komt een grote uitdaging op ons af en op de capaciteit van de zorg. “We komen nu al handjes tekort, het wordt alleen maar erger.”

Uitdaging rond Gouwe Huse
Als wethouder wordt ze ook geconfronteerd met lastige onderwerpen. Zo stelde Leefbaar Gouda vorige week misstanden binnen de Jeugdzorg Gouda aan de kaak. “Het is een onderwerp dat me raakt, en op dat gebied zetten we allerlei middelen in om dat op te lossen.”

Ook lastig zijn de Gouwe Huse, huisjes waarin mensen die niet in een woonwijk kunnen wonen, terecht kunnen; een heikel onderwerp voor bewoners en ondernemers in de omgeving. “Ik ben er trots op dat die huisjes er komen, maar ik realiseer me dat de mensen die daar omheen zitten daar niet zo blij mee zijn. Daar hebben we mee gesproken, maar ik begrijp best dat daar veel zorgen leven die nog niet weggenomen zijn. Daar ligt nog wel een uitdaging.”

Langere duur zorgindicatie
De komende tijd staat in het teken van al lopende onderwerpen, maar de nadruk ligt op de daklozen, problemen binnen de zorg en een project binnen de dagbesteding. Anna van Popering: “We gaan onderzoeken hoe we daklozen dit jaar kunnen helpen. Ook wil ik dat een zorgindicatie voor mensen langer geldt, zodat zij niet iedere keer hoeven uit te leggen wat hun kind of zijzelf niet kunnen. Ook zijn we bezig met het concept ‘simpel switchen’, waarbij het makkelijker wordt om mensen van de dagbesteding naar betaald werk te kunnen gaan.”

Anna van Popering-Kalkman was eerder werkzaam als advocaat en als raadslid voor de ChristenUnie. In haar portefeuille zitten Maatschappelijke ondersteuning, Jeugd en Welzijn, Inclusie en Diversiteit, Integratie en Burgerschap en Publieke Gezondheid. Daarnaast houdt ze zich bezig met burgerparticipatie. De eerste honderd dagen zitten erop. Tijd voor een evaluatie.