Lezing over natuur in de stad

GOUDA • De KNNV, Vereniging voor Veldbiologie in Gouda en omgeving, organiseert op woensdag 5 oktober een lezing over Natuur in de stad. De lezing wordt gegeven door Niels de Zwarte, hoofd van het Bureau Stadsnatuur in Rotterdam. De lezing vindt plaats in het infocentrum Heempad, Ridder van Catsweg t.h.v. nr. 325, achter de Prinsessenflats in Gouda. De lezing begint om 20.00 uur. Belangstellenden zijn welkom en de toegang is gratis.


Groenalliantie vergroot de biodiversiteit 

GOUDA • Groenalliantie, een samenwerkingsverband tussen o.a. de gemeente Gouda en Bodegraven, versterkt de natuur- en recreatiegebieden met de start van het nieuwe project 'Groen voor iedereen.' De afgelopen jaren heeft Groenalliantie de recreatieve voorzieningen in de natuur- en recreatiegebieden gemoderniseerd door de aanleg van nieuwe paden, speelvoorzieningen en aantrekkelijke entrees.

In deze gebieden wordt nu extra geïnvesteerd in de natuurwaarden en biodiversiteit, zodat de bezoeker de komende jaren kan blijven genieten van de flora en fauna. Dit najaar wordt er o.a. in Gouda kleinere maatregelen genomen om de biodiversiteit te verhogen. Voor de zomer is er een monitoringsprogramma opgestart dat de huidige staat van de natuurwaarden komende maanden in kaart gaat brengen. Welke dieren en planten leven waar in de gebieden en hoeveel komen ze voor? Met de uitkomsten kan in 2023 gerichter natuurwaarde worden versterkt  in onze gebieden. 

De eerste werkzaamheden beginnen halverwege september en vinden plaats in de Oostpolder, het Gouwebos, de Reeuwijkse Hout, de Goudse Hout, het Loetbos en de Krimpenerhout. De maatregelen bestaan onder meer uit het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en poelen, het verschralen van terreinen door de voedselrijke bovenlaag te verwijderen en het realiseren van bijen- en insecten wallen. De meeste ingrepen vinden plaats langs wandel- en fietspaden zodat bezoekers van de recreatiegebieden de ontwikkeling van de gebieden van dichtbij kunnen ervaren.


Workshop BordjeVol voor mantelzorgers op 6 oktober

GOUDA • Mantelzorgers hebben vaak veel taken op hun 'bordje' met de hulp en zorg voor hun naaste. Soms ligt overbelasting op de loer. Mantelzorgcentraal en het Sociaal team organiseren daarom de workshop 'BordjeVol' voor mantelzorgers. De methode van BordjeVol heeft inzicht in mantelzorgtaken en alle andere dingen die deel uitmaken van je leven. Je leert over energievreters en activiteiten die je juist energie geven. Tijdens de workshop leer je keuzes maken én hulp vragen aan je omgeving. 

De workshop is op donderdagavond 6 oktober van 19.00 tot 21.30 in het Nelson Mandela Centrum. Je kunt je vooraf aanmelden via gouda@mantelzorgcentraal.nl