Wethouder van Popering op bezoek bij Huize Winterdijk.
Wethouder van Popering op bezoek bij Huize Winterdijk. Foto: PR

Alzheimer is groeiend probleem

GOUDA • Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren enorm toe in Nederland. Dat meldt de organisatie Alzheimer Nederland. Ook in Gouda is een toename te zien. In 2020 ging het nog om ongeveer 1250 mensen, in 2030 zijn dat er al 1700. Dat is een schrikbarende stijging, want de zorg voor mensen met dementie staat onder druk. Van de mensen met dementie woont ongeveer 70 procent thuis. Als dat niet meer gaat, komt een instelling in beeld. Huize Winterdijk is zo’n instelling. Wethouder Anna van Popering bezocht daarom op Wereld Alzheimer Dag het woonzorgcentrum. Directeur Cor van de Craats ontving de wethouder. Ook hij herkent het beeld van toenemende zorgvragen. “Steeds vaker zien we dat mensen met dementie niet langer thuis kunnen wonen. Dan is het heel fijn als wij ze een prettige woonplek met de juiste zorg kunnen bieden.” Deze vorm van zorg is er echter niet voor alle mensen met dementie. Zeventig procent van hen woont thuis en is afhankelijk van mantelzorg. Dat is voor veel mantelzorgers niet niks. Ruim een derde van de mantelzorgers geeft aan meer dan 40 uur per week te besteden aan de zorg, vaak in combinatie met een betaalde baan. 

Toename 

“Op dit moment geeft 1 op de 33 werkenden mantelzorg aan iemand met dementie. Uit de berekeningen van Alzheimer Nederland blijkt dat dat in 2040 1 op de 8 zal zijn. Een enorme toename dus,” vertelt wethouder Van Popering. “Het is echt iets wat ons allemaal gaat raken en waar we ons dus bewust van moeten zijn.”

Zo lang mogelijk thuis wonen

De gemeente Gouda is hier ook mee bezig. "We hebben maandelijkse Alzheimercafébijeenkomsten, mantelzorgondersteuning en lotgenotencontact. Ook gaan er ouderenvoorlichters langs bij 75plussers, om samen te verkennen wat de noden en mogelijkheden zijn. We zetten daarbij in op ‘zelf zo lang het kan en thuis zolang het kan'. Dat is niet alleen nodig omdat instellingen met wachtlijsten en personeelstekorten kampen, maar ook omdat ouderen zelf aangeven dat zij graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Wij onderzoeken op dit moment hoe we dat voor zoveel mogelijk mensen kunnen organiseren.”