Baantjes trekken in de bergen, ook dat is de Schaatsclub Gouda.
Baantjes trekken in de bergen, ook dat is de Schaatsclub Gouda. Foto: Hugo Vos

Zestig jaar op de gladde ijzers

gouda • In 1962 besluiten de heren De Redelijkheid, Kaptein, Frederiks en Verdoold een training voor schaatsenrijders uit de regio Gouda-Lekkerkerk te organiseren. De heren zetten hun plannen uiteen tijdens een openbare bijeenkomst in hotel-restaurant ‘De Kroon’, op de Kleiweg in Gouda. Op deze bijeenkomst neemt men het besluit tot oprichting van de afdeling Gouda van de NVBHS (Nederlandse Vereniging ter Bevordering van het Hardrijden op de Schaats).

Zaterdag 1 oktober is het zestig jaar geleden dat Schaatsclub Gouda werd opgericht. Een mooie gelegenheid om met interim voorzitter Jan Revet en oud-voorzitter Hugo Vos te praten over het verleden en de toekomst van SC Gouda.

Jan en Hugo diepen verhalen op uit het prille begin van de schaatsclub. De eerste schaatstrainingen werden gegeven in het oude veilinggebouw aan de Bodegraafsestraatweg (tegenwoordig Breevaarthoek). Later ging men wekelijks op de zondagochtend om 06.00 uur met de bus naar Den Haag om bij Hokij te gaan trainen. De eerste clubwedstrijden werden gehouden op 10 januari 1967 op de natuurijsbaan ‘Daar bij die molen', langs de Provincialeweg tussen Gouda en Haastrecht, op het weiland van boer Schoonderwoerd. Met de komst van de Jaap Edenbaan in Amsterdam groeide de belangstelling voor het langebaanschaatsen en mede daardoor groeide ook het ledenaantal van SC Gouda. Na 1970 verhuist de club voor haar trainingen naar de kunstijsbaan in Utrecht en in 1972 start men met jeugdschaatsen.

Ruwe diamanten

Ik memoreer dat SC Gouda vanaf de jaren '70 een groot aantal internationale toppers heeft voortgebracht. De namen van Jan Bazen, Ingrid Paul, Andrea Nuyt, Paulien van Deutekom en Ted-Jan Bloemen passeren de revue. Schaatsgrootheden met nationale- , Europese- , wereld- en olympische titels op hun palmares. Zowel Revet als Vos vinden het bijzonder dat de club zoveel talenten had. En nog hebben natuurlijk, want tegenwoordig timmeren Tom den Heijer, Sjoerd den Hertog en Timo Verkaik ook behoorlijk aan de weg. "We leveren ruwe diamanten af en mooi dat ze doorgroeien. Ze zijn uiteraard niet te behouden voor ons maar SC Gouda profiteert van de eer die deze toppers ons hebben bezorgd. Zij blijven verbonden aan de club en zijn allemaal benoemd tot erelid. We denken nog met plezier terug aan die tijd dat ze als guppy op doorlopers bij ons aankwamen lopen."

Speciale clubdag

'Er loopt een onderzoek naar een overdekte schaatsbaan in Gouda'

Een nieuwe loot binnen de vereniging is het inlineskaten. Zo'n vijftien jaar geleden klopte een aantal enthousiastelingen bij het bestuur aan om ook bij SC Gouda inlineskaten mogelijk te maken. Vol trots vertellen Revet en Vos over het grote talent Lianne van Loon, die deze maand bij het EK Inlineskaten in Italië een gouden medaille op de marathon veroverde. SC Gouda traint In Den Haag en Utrecht en de inlineskaters op de wielerbaan van GRTC Excelsior. Ik ben benieuwd of de club nooit droomt van een eigen accommodatie. Revet zegt dat de club een goede samenwerking heeft met GRTC Excelsior en hij spreekt de hoop uit die samenwerking te intensiveren. "Er loopt een onderzoek naar de haalbaarheid van een overdekte ijsbaan in de omgeving van Gouda, maar zeker gezien de huidige torenhoge gasprijzen hebben overdekte ijsbanen het al zo moeilijk dat ik niet direct, ondanks onze wens, een nieuwe ijsbaan zie komen."

Het 60-jarig jubileum wordt op zaterdag 5 november afgesloten met een speciale clubdag. Het programma bestaat uit twee delen: ‘Op zoek naar het geheim van SC Gouda'; een speciaal activiteitenprogramma in De Goudse Hout. En een ouderwetse feestavond in Sociëteit Concordia voor alle leden vanaf 13 jaar met disco, pubquiz en een verloting.
SC Gouda gefeliciteerd, en op naar de 75 jaar!