Organisatoren Dirk Roeleveld en Elbert de Groot voor de Goudse Waarden.
Organisatoren Dirk Roeleveld en Elbert de Groot voor de Goudse Waarden. Foto: Jan van den Berg

Duizend prachtige schoolverhalen

gouda • Het wordt een grote happening aan de Heemskerkstraat op zaterdag 5 november. Meer dan 1.000 oud-leerlingen van De Goudse Waarden en Het Christelijk Lyceum - Havo komen die dag naar de groots opgezette reünie. Voorbereidingen hiervoor zijn daarom al ruim twee jaar geleden begonnen. Dirk Roeleveld en Elbert de Groot zijn vanaf dag één betrokken bij de organisatie en zijn vastberaden er een memorabele dag van te maken.

Mooie verhalen

Een schoolreünie, wie gaat er niet graag naartoe? Als het examen minder dan vijf jaar geleden is geweest, zal er nog niet veel veranderd zijn bij de oude vrienden en vriendinnen. Maar zeker voor mensen van middelbare leeftijd of zelfs ouder, is zo'n bijeenkomst een vrolijke sprong terug in de eigen historie. Met de oud-leerlingen die er nog zijn, kunnen boven de fotoboeken veel verhalen van vroeger worden opgehaald. Compleet met oude liefdes, historische sportprestaties in het schoolshirt, en niet te vergeten de verhalen over die speciale lerares Engels of leraar economie. Ook tijdens de reünie van De Goudse Waarden en Het Christelijk Lyceum zullen dergelijke verhalen ongetwijfeld worden verteld en aangehoord. Aan de organisatie zal het niet liggen. Die heeft er alles aan gedaan om het feest op voorhand tot een succes te maken.

Les en rondleidingen

Dirk geeft een korte opsomming: “We hebben we een flinke ruimte met catering en foodtrucks op het schoolplein. De hele dag door vinden er optredens plaats, we laten fotocollages zien die zijn afgestemd op de verschillende jaargangen, oud-docenten geven nog een keer les, we geven rondleidingen, er is van alles. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat oud-leerlingen elkaar weer ontmoeten. We zorgen er daarom voor dat oud-leerlingen hun vroegere klasgenoten makkelijk kunnen vinden, want daar gaat het natuurlijk om: herinneringen ophalen.”

Van heinde en verre

Dat de reünie leeft onder de oud-leerlingen merken de heren dagelijks. Elbert: “Onze Facebook-pagina heeft al bijna 3.000 leden. Veel oud-leerlingen plaatsen er zelfs foto’s op uit hun schooltijd, echt bijzonder om te zien. Aanmeldingen voor de reünie komen ook van heinde en ver; uit Amerika, Canada, Libanon en allerlei Europese landen. En we zien dat we uit alle jaargangen oud-leerlingen krijgen. Zelfs van oud-leerlingen die hier in 1953 op school hebben gezeten, de allereerste lichting. Die gaan we natuurlijk extra in het zonnetje zetten die dag.” Dirk vult aan dat er ook uit de Krimpenerwaard, Schoonhoven en Woerden veel aanmeldingen binnenkomen. “Deze school was lange tijd de enige Christelijke VWO-locatie in de regio, dus we vervulden echt een regionale functie.”

Nieuwbouw bewonderen

De aanleiding voor de reünie is tweeledig. Enerzijds viert de school haar 70ste verjaardag, anderzijds kunnen oud-leerlingen nu het vernieuwde gebouw komen bewonderen. “Maar het werd ook gewoon wel weer eens tijd voor een reünie”, lacht Dirk. De beide heren kijken zelf ook uit naar het weerzien met oud-collega’s en leerlingen. Elbert: “Er zijn zelfs tientallen huidige leerlingen aanwezig, die wilden graag komen helpen. Als gastheer, in de catering, met tickets scannen.” Sommige oud-leerlingen spelen ook een actieve rol op de reünie. Dirk; “Voormalig muziekleraar Robert Vuijk verzorgt het dagprogramma. Al behoorlijk wat oud-leerlingen hebben zich aangemeld voor een optreden. Net als met onze beroemde muziekavonden. Ja, het wordt echt fantastisch.”

Aanmelden

Nu lijkt 5 november nog wel even weg. Maar voor de organisatie van de reünie telt vanaf nu elke dag. Wie zich dus niet had ingeschreven voor de reünie, maar dat nog wel wil doen, kan online aanhaken. Aarzel niet, het wordt sowieso een prachtige dag.

Remco van Gastel


q  www.reuniehetlyceum-dgw.nl