Goudse openbare ruimte is bron van ergernis

gouda • Sinds de gemeente Gouda de Slim Melden-app in de wereld heeft geholpen, regent het digitale klachten over de openbare ruimte. Gouwenaars ergeren zich vooral aan zwerfvuil en slecht onderhouden straten. En het is eenvoudiger dan ooit om er melding van te maken.

Klachten over misstanden in de openbare ruimte kunnen worden gemeld via de app Slim Melden Gouda of de website gouda.slimmelden.nl. Er is in de afgelopen periode van alles voorbij gekomen, meldt de gemeente Gouda. Van zwerfvuil tot weesfietsen en achtergelaten huurscooters tot overlast van jongeren en omvergereden verkeerspaaltjes. Grote winnaar in de app en op de website is toch nog steeds de overlast afval en vervuiling. Met ruim achttienduizend meldingen voert deze vorm van ergernis de lijst aan. dat is een fors aandeel van de in totaal meer dan 25.000 meldingen die in de eerste twee jaar van de app zijn binnengekomen.

Positief effect

Het grote aantal meldingen klinkt als een negatief beeld van de werkelijkheid. Maar er zit aan het eenvoudiger melden ook een duidelijke positieve kant. Mensen voelen zich gehoord, zeker als de gemeente adequaat op de klachten reageert en de problemen voortvarend aanpakt. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn. Toch blijft er veel te wensen over in Gouda. Inwoners die geregeld worden geconfronteerd met hondenpoep op de stoep, uitgevallen straatverlichting en een gebrek aan strooizout bij gladheid, ze blijven de app gebruiken. Het kan altijd beter.

q  www.gouda.slimmelden.nl