Wethouder Michel Klijmij is blij met de E-waste Race.
Wethouder Michel Klijmij is blij met de E-waste Race. Foto: PR

'E-waste Race heel leerzaam'

gouda • De E-waste Race die Cyclus organiseert in Gouda en de regio, moet schoolkinderen (en hun ouders) duidelijk maken hoe belangrijk het is om elektrische apparaten niet zomaar bij het restafval te gooien. Er zitten teveel waardevolle restproducten in, die gemakkelijk in de recycling nog hun functie kunnen hebben. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan is een van de deelnemers aan deze leuke en leerzame manier van 'afval-bewustwording'. 

De wethouder neemt donderdag een oude tablet mee naar basisschool 't Carillon. Het apparaat lag al een poosje op zolder, meldt hij. "Hij is van mijn dochter geweest en die heeft een nieuwe. Hoe gaat dat dan: je gaat hem een keertje goed resetten en legt hem weg, met de gedachte dat hij misschien ooit nog van pas kan komen. Maar wat er gebeurt is dat hij vanaf dat moment stof ligt te verzamelen en net niet genoeg in de weg ligt om hem weg te doen. Terwijl de onderdelen heel goed gebruikt kunnen worden in andere elektrische producten. Ik vind het heel goed dat Cyclus de jeugd daar attent op maakt."

Dure reparaties

"Eigenlijk is er nog een stap vóór het verzamelen van elektrische apparaten", zegt Michel Klijmij. "Dat is repareren. Ik erger mij er aan dat reparaties vaak zo duur zijn, dat mensen liever een nieuw apparaat kopen. Dat betekent dat goede apparaten worden weggedaan en uiteindelijk verbrand, met alle gevolgen voor het milieu. Bovendien worden weer milieubelastende grondstoffen aangemaakt voor de productie van nieuwe apparaten. Wij zien daar in Nederland misschien de directe gevolgen niet van, maar die zijn er op andere plekken in de wereld wel degelijk. Daar kunnen we met zijn allen nog heel veel winst behalen."

Kritisch nadenken

Gelukkig, zegt de wethouder, hebben kinderen daar best oren naar. "Ik ben positief gestemd. Ik zie kinderen die in hun wijk met grijpers zwerfafval opruimen. En ze snappen heel goed dat recycling van elektrische apparaten belangrijk is. De E-Waste Race helpt kinderen en hun ouders om daar nog eens kritisch over na te denken. Ik vind het heel leuk om daar aan mee te mogen werken." De actie van Cyclus duurt nog deze hele week en wordt op verschillende scholen gehouden.

q www.cyclus.nl