Dweilorkest Kap Nah speelde op vrijdag op de markt
Dweilorkest Kap Nah speelde op vrijdag op de markt Foto: Sandra Zeilstra

Met Grande Finale Gouda750 krijgt het feestjaar een schitterend afscheid [Foto's]

gouda • Een reuzenrad, een enorme taart, straattheater, optredens, met daar tussendoor dansers en andere bijzondere verschijningen: met dit programma kon iedere Gouwenaar zich vermaken tijdens de Finale Gouda750. Met de Finale sloot Gouda van donderdag tot en met zaterdag het feestjaar Gouda750 af. Het festival vol gratis optredens met muziek, dans, (straat)theater en een lichtshow op het stadhuis trok veel bezoekers.

Taptoe

Tijdens de Gouda Cheese Awards werden op donderdag de jaarlijkse titels uitgereikt voor de lekkerste kazen. Het 18 meter hoge reuzenrad op de Markt nam mensen mee in het verhaal van Radman. 's Avonds kon het publiek zich terugtrekken in één van de deelnemende cafés voor muziek of cabaret. Eén van de hoogtepunten was de internationale taptoe op de Markt. Op vrijdagavond trok de taptoe ondanks de stromende regen een groot publiek. Verschillende orkesten kwamen na jaren terug op de Markt voor een groot optreden.

Enorme taart

Het feest begon op zaterdag met het snijden van de Taart XXL. De taart was het resultaat van 5 Goudse bakkers die de handen ineen slagen om de enorme taart van 4,5 meter bij 1,5 meter te bakken. Overdag waren door heel het centrum lokale acts te zien; burlesque varkens liepen door de stad en er reed een interactieve oldtimer die vintage muziek afspeelde.

Goudse Giganten

's Avonds kwamen de Goudse Giganten terug op de Markt. Tussen het publiek stonden ze richting het podium, waar die avond verschillende optredens werden gegeven door het Marinierskapel der Koninklijke Marine, René van Kooten en de Sven Hammonds Big Band.

Dromerige sfeer

Nadat de Goudse Giganten waren vertrokken, betraden Mariage Fantastique en de Bike Parade de Markt. Er werd een dromerige sfeer gecreëerd door opvallende verschijningen die zich tussen het publiek mengden. De avond werd afgesloten met een vuurwerkshow en een afterparty door DJ Dr. Vybez en de Goudse saxofonist Arnoud de Graaff.

Schitterende afsluiting

Al met al werd het een schitterende afsluiting van een feestjaar, zoals Gouda dat voorlopig niet meer gaat meemaken. Gouda750 gaat met de sierlijke gouden letters de geschiedenisboeken in.

Foto's: Jan van den Berg en Sandra Zeilstra