Het stadhuis tijdens de Finale Gouda750
Het stadhuis tijdens de Finale Gouda750 Foto: Sandra Zeilstra

Stadhuis plek voor elke Gouwenaar

GOUDA • Het iconische stadhuis gaat op de schop. Het moet vooral een multifunctionele en laagdrempelige plek worden waar Gouwenaars bij elkaar kunnen komen, en waar wederkerigheid en betrokkenheid hoog in het vaandel staat.

Het concept dat nu naar de gemeenteraad gaat heet ‘Eigenzinnig samenleven in Gouda’. “Met het inhoudelijk concept proberen we zo dicht mogelijk te blijven bij de functies die het gebouw eerder heeft gehad,” legt wethouder Thierry van Vugt uit”. Daaruit vloeiden drie rode draden voort: vieren, inspireren en ontmoeten. De gemeente heeft op allerlei manieren bewoners en andere betrokkenen uit Gouda betrokken bij het ontwikkelen van het concept. Daarbij kwam naar voren dat de toegankelijkheid voor iedereen hoog op het lijstje staat: “Het gevoel was dat de deur dicht zat en dat er weinig plek was om als gewone Gouwenaar binnen te wandelen,” zegt Thierry van Vugt.

Gratis toegankelijk

Het stadhuis wordt gratis toegankelijk voor bezoekers, bijvoorbeeld voor een rondleiding. Jaap van Rijn, directeur van de stichting Goudse Sint-Jan: “We vertellen het verhaal van het stadhuis zelf, maar ook verhaal van Gouda en de manier waarop we hier samenleven. Over de eigenzinnigheid die Gouda siert.” Het is een veel gehoorde wens vanuit de stad: werkplekken in het stadhuis. De gemeente heeft daarbij een brede doelgroep voor ogen: zowel het verenigingsleven, commerciële bedrijven en (culturele) ondernemers zijn welkom. Gebruikers kunnen een abonnement nemen. Van Vugt benadrukt: “Het is geen kantoorwerkplek. Het idee van flexwerkplekken is gebaseerd op basis van wederkerigheid. Je bouwt een community op.” Ook de horeca zal een belangrijke plek innemen, beneden wordt gedacht aan een horecafunctie met eventueel een terras.

Betrokken partijen

De mogelijkheid om te trouwen in het stadhuis blijft bestaan en het wordt zelfs mogelijk om gratis te trouwen. Ook dit wordt ingepast in het multifunctionele idee bij het concept: “Het idee is om de verschillende functies zoveel mogelijk met elkaar te verbinden. Als je een trouwerij hebt, kun je het eerste deel best zien. Heel veel activiteiten sluiten elkaar niet uit. Als je het hebt over eigenwijs samenleven, laat dat dan ook maar zien, niet dat deurtje altijd dicht,” legt van Rijn uit. Het gebouw moet toegankelijker worden, dat staat vast. De belangrijkste aanpassing zal de komst van een lift zijn, vanaf de benedenverdieping tot aan de zolder. “Daarmee komt een hele belangrijke wens uit voor veel betrokken partijen, “ zegt Van Vugt. Ook verduurzaming is onderdeel van de plannen. Van Vugt: “Het plan is om 52 procent CO2-reductie toe te passen.”

Stichting

Ambitieuze plannen die wat mogen kosten. "Op basis van de beste schattingen die we nu kunnen maken is dat ongeveer 7,3 miljoen euro,” aldus van Vught. Het is een investering die volgens de betrokkenen hard nodig is. Er zijn de laatste jaren veel kleine dingen gerepareerd, maar na zo'n lange tijd moet een eigenaar echt aan de slag”, voegt van Rijn toe. Er wordt gekeken naar subsidies die mogelijk zijn omdat het stadhuis een Rijksmonument is. Voor de exploitatie wordt een stichting opgericht. De huur en het beheer komt in handen van een stichting. "Dit weerspiegelt de maatschappelijke gedrevenheid van het concept en onderstreept dat het losstaat van de gemeente.” De gemeente blijft als verhuurder betrokken bij het gebouw maar de stichting draait het concept. Het doel is om eind 2024 te starten met de werkzaamheden en het stadhuis in 2026 opnieuw te openen.

q  www.gouda.nl