Marien Brand en Ronald van Rossum voor hun 'honk' aan de Jeruzalemstraat
Marien Brand en Ronald van Rossum voor hun 'honk' aan de Jeruzalemstraat Foto: Jan van den Berg

De mannen achter Gouda750: “‘Het is mooi om te zien dat mensen elkaar inspireerden”

Algemeen

GOUDA • Het duo Marien Brand en Ronald van Rossum was al jaren bevriend voordat ze begonnen aan een driejarige intensieve samenwerking. Ze zijn de drijvende kracht achter de schermen van Gouda750, eerder in handen van een Rotterdams bureau. “We gaven zoveel (gevraagd en ongevraagd) advies, dat de gemeente zei: dan gaan jullie het maar lekker doen ook,” lacht Ronald van Rossum.

De Finale, die dit weekend plaatsvond was het afscheidsfeest van het feestjaar750. “Als je de filmpjes dan terugziet, dan denk je: goed hé,” zegt Marien Brand. “Zoveel kwam samen van wat er eerder is gebeurd.” Van Rossum: “Alles viel op z’n plek. Zelfs het weer bleek geen spelbreker te zijn. Op de afterparty stonden mensen in de stromende regen van links naar rechts te bewegen op de Snollebollekes.”
Brand: “We hebben gezegd: we willen waardig en ingetogen beginnen, tijdens de feestperiode ophogen en dan met een knal eindigen. Dat is wel gelukt, denken wij.”  

De samenwerking begon in 2019. Brand en Van Rossum zijn beiden als zzp-er werkzaam in de informatie- en communicatiesector en waren als geboren en getogen Gouwenaars al betrokken bij allerlei culturele initiatieven in Gouda. In hun ‘honk’, een kantoorruimte aan de Jeruzalemstraat, werkte een 5-koppig programmateam aan het project. “Wij als externen, Marten van der Maas en Gijsbert Vonk vanuit het Huis van de Stad als programmamanagers, en natuurlijk spin in het web Hilde Beekes,” zegt Brand. 

“Maar zonder de vele collega’s van het Huis van de Stad, vrijwilligers, coördinatoren, mensen uit alle hoeken van de samenleving, was natuurlijk helemaal niets gelukt.”  zegt Van Rossum. “Ik kan rustig zeggen dat er wel 700 mensen aan het werk zijn geweest en dan denk ik dat ik het nog conservatief schat.”

Feest met de stad
Vanuit de visie ‘Geef Gouda door’ ontstond een uitzonderlijk samenwerkingsverband in de stad, wat resulteerde in zo’n 160 unieke projecten tussen 12 april en 17 september. Brand: “We wilden iedereen erbij betrekken: van culturele instellingen tot onderwijs, sport en verenigingen, kleinere organisaties, scholen.”
Van Rossum: “Iedereen moet meedoen, want de stad is jarig. Daarom is het zo mooi om te zien dat mensen elkaar inspireerden. Tot aan de laatste week kwamen er nieuwe projecten bij. Er zijn vast mensen die het helemaal hebben gemist, maar ik denk wel dat het best knap is als het helemaal aan je voorbij is gegaan. Iedereen deed mee.”

Nieuwe inzichten
De City Trip, zoals het feestjaar wordt genoemd, zorgde voor veel inspiratie. Iedereen kon zich aanmelden bij het fonds, “Daarbij hebben we wel altijd gekeken: zit er sport in, cultuur, minderheden, en ga zo maar door,” zegt van Rossum. “Ik denk dat er meer overblijft dan we nu kunnen zien. Er zijn allerlei bijzondere samenwerkingen geweest. Mensen die elkaar nooit spraken vonden elkaar. Ik weet uit ervaring dat als mensen uit hele verschillende hoeken met elkaar gaan praten, je tot hele nieuwe inzichten komt.”

Ze weten dat bijvoorbeeld de jaarlijkse Iftar volgend jaar terugkeert en hopen dat de opening van het culturele seizoen meer aandacht blijft krijgen. “Ik denk dat de verhalen door blijven lopen, mensen met elkaar blijven praten.”

Melting pot
Belangrijke pijlers voor het feestjaar waren de historie, naar de toekomst kijken en veelkleurigheid. Brand: “we wilden een inclusief feest. Iedereen die in Gouda woont mag zichzelf zijn en mag opbloeien.” Zelfs de huisstijl is geëvalueerd: “De kleurige flyers begonnen met een overloop van drie kleuren, nu is het een soort pigmentwolk van allerlei kleuren geworden. De melting pot die Gouda is, dat verhaal wilden we vertellen,” zegt Brand.
En Van Rossum: “Daar is Gouda erg sterk in. Er zit zo’n organisatiekracht in. Als dit jaar iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat.”

Verschillende blik 
Brand en van Rossum kijken terug op een goede samenwerking. Brand: “We vullen elkaar goed aan, we hebben zo’n verschillende blik op de wereld. We zijn heel complementair.” Van Rossum: “Natuurlijk hebben we weleens tegenover elkaar gestaan van: “Nou, ík vind dit niet.” Brand: “We zijn erg eerlijk, maar voordat we gingen slapen was het altijd weer goed.”

Vanuit een andere hoek 
Ook de samenwerking met de gemeente verliep op soortgelijke wijze. “Als externen konden wij alles zeggen wat we willen, wat soms leidde tot discussies.” Van Rossum: “Wij kunnen vanuit een andere hoek denken, vanuit het doel en niet vanuit de structuur en regels. Maar waar af en toe wrijving is, ontstaat ook glans: we hebben voor het eerst een Iftar gehad, er zijn concerten bij verzorgingstehuizen geweest, er kwam weer een volwaardige avondvierdaagse waar ook volwassenen mee konden doen, de schouwburg opende zich voor iedereen, ik kan wel blijven opnoemen.”

Gewoon een inwoner
En nu? Marien Brand: “We gaan een volwaardig fotoboek maken, dat net voor Sinterklaas uitkomt.” Aan het einde van het jaar wordt de deur aan de Jeruzalemstraat definitief dichtgetrokken. “Dan is het tijd voor vakantie, even een boek op schoot, een wijntje ernaast en kletsen met andere mensen. Dat is wel weer een tijdje geleden,” zegt van Rossum. Brand: “Ik wil wel weer gewoon een inwoner zijn.” Van Rossum: “Iedereen kent ons nu, wildvreemde mensen spreken ons aan. Daar ben ik niet altijd op voorbereid. Ik vind het ook wel fijn als het straks weer wat anoniemer kan. Maar we zijn echt dankbaar en trots op de stad.”

Blijf trots 
Brand en van Rossum blijven geloven in de organisatiekracht van de Gouwenaars. Van Rossum: “Blijf trots op je stad, ga vooral dingen doen. Zoek mensen waarmee je dingen voor elkaar kunt krijgen en dan lukt het.” Brand: “Er is altijd iemand in de stad die hetzelfde denkt, of je mee kan nemen.”