Basisschool Het Groene Eiland viert feest om de nieuwe aanpak en naam.
Basisschool Het Groene Eiland viert feest om de nieuwe aanpak en naam. Foto: Jan van den Berg

Jezelf zijn staat op nummer 1 bij basisschool Het Groene Eiland

Algemeen

GOUDA • Eigenlijk hoefden ze niet lang na te denken. Toen basisschool Het Vlot aan de volgende stap in de ontwikkeling toe was, wilde het team daar een passende naam bij. Het Groene Eiland lag zo voor de hand, dat die naam sinds vorige week op de school staat. Het werd een mooi feestje.

“Vorig jaar hebben we onze vernieuwde visie op onderwijs opgeschreven”, zegt directeur Kirsten de Boer. “De beste versie van jezelf worden, kennis opdoen en verantwoordelijkheden aanleren voor later, en je veilig voelen, want wie zich veilig voelt durft alles. De nieuwe naam Het Groene Eiland is natuurlijk terug te vinden in de locatie waar we zitten. Een prachtige groene plek midden in Bloemendaal/Plaswijk, met vogeltjes, allerlei natuurgeluiden en zelfs een eigen moestuin. Dit voelt gewoon goed. En... van een eiland kun je in alle richtingen vertrekken die je wilt.”

Kind is je kostbaarste bezit

Wat Kirsten er maar mee wil zeggen: kinderen moeten de gelegenheid hebben zich te ontwikkelen in de richting die hen het beste past; niet de richting die anderen van hen verlangen. Door te werken met combinatieklassen, kunnen de leerlingen van verschillende leeftijden elkaar inspireren en helpen. Ieder op zijn of haar eigen niveau.

“Een arts is belangrijk in de maatschappij, maar een monteur ook”, zegt Kirsten. “Uiteindelijk heeft iedereen elkaar nodig. Wij zoeken samen met de ouders van onze leerlingen naar de beste manier om het beste er bij de kinderen uit te halen. We willen een goede en inspirerende leer- en leefomgeving zijn. Dat vraagt vertrouwen tussen de ouders, de kinderen en ons. Het is fijn om te ervaren dat dit vertrouwen er is. De ouders zijn heel betrokken. Dat is ook logisch want je kind is toch je kostbaarste bezit...”

Gelukkig worden in je loopbaan

Op Het groene Eiland kan dus elk kind zichzelf zijn. Doordat we een kleine school zijn, zitten ze automatisch in kleine groepen. En dat betekent: volledige aandacht. Kirsten de Boer: “Daardoor komt het samen leren en groeien nog beter tot zijn recht. ‘Worden wie je kan zijn’ klinkt misschien wat zweverig, maar het is wel wat we nastreven. Is een leerling toe aan het niveau van het VWO, prima. Maar het is net zo prima als iemand een technisch beroep wil gaan doen. Daar ligt geen druk op. Samen ontdekken, leren en groeien, dat is waar we als Het Groene Eiland voor staan. En dan een loopbaan kiezen waar je gelukkig van wordt.”

Karl Flieger