Voetbalclubs boos om 'dubbele' kostenstijging

gouda • Voetbalverenigingen in Gouda krijgen het zwaar deze winter. Naast de stijgende energiekosten hebben de clubs te maken met een verhoging van de huur van de velden. Men maakt zich zorgen om het voortbestaan.

Jan Heuvelman, voorzitter van SV Gouda: "Wij hebben gelukkig een vijfjarig contract, waarvan we bijna op de helft zitten. Een groter probleem vinden we dat de gemeente ons opzadelt met een huurverhoging van alle buitenvelden van bijna 7 procent. Dat hakt er wel in bij alle verenigingen die een buitenveld hebben. Dat vinden we niet terecht. We hebben al bezwaar aangetekend en dat is afgewezen.”

Lees verder op pagina 27

Edo Neefjes, voorzitter van Olympia, schreef namens de voorzitters een brief aan wethouder Michiel Bunnink. "Daarin schrijf ik dat de prijsverhogingen in onze ogen niet terecht zijn. Waarom worden bijvoorbeeld stijgende energielasten, wat toch een groot deel van de stijging is, aan ons doorberekend? Wij hebben zelf contracten met energieleveranciers, die hun prijzen al verhogen. Nu krijgen wij dus twee keer te maken met de stijgende kosten.”

Het brengt de clubs in grotere problemen. “We komen net uit een coronaperiode, we hebben allemaal een slecht jaar gehad. Onze leden krijgen ook genoeg voor hun kiezen. We kunnen dit niet doorberekenen naar de leden," zegt Jan Heuvelman. Edo Neefjes: “Dit lijkt me niet de bedoeling. We moeten de sport laagdrempelig houden.” De clubs hopen daarom op medewerking en ondersteuning van de gemeente.

De clubs hebben de betalingen tijdelijk stopgezet, in de hoop daarmee een snellere inhoudelijke reactie van de gemeente te krijgen. "De eerste betaling is in september, dus het speelt nu nog niet. Maar dat zijn we wel van plan," zegt Edo Neefjes. 

Ondertussen proberen de clubs zelf oplossingen te vinden. Marco Kastelein, voorzitter van de Jodan Boys: "We proberen zelf stappen te zetten op het vlak van verduurzaming bij ons complex, maar dat heb je niet zo snel geregeld." Ook Jan Heuvelman verwacht maatregelen te nemen. "Ons contract voor de verlichting van de velden loopt wél einde van het jaar af. Daarom zijn we van plan om daar minder gebruik van de buitenvelden."