Voor Barbara van Selst is een vertrouwensband van het grootste belang.
Voor Barbara van Selst is een vertrouwensband van het grootste belang. Foto: SHARE FOTOGRAFIE

Mantelzorgmakelaar Barbara van Selst weet de weg in zorgland

Liefde alleen is niet genoeg

gouda • Niemand kiest er voor om mantelzorger te worden. Het overkomt je. Een zieke partner, een ziek kind, een ouder die extra zorg nodig heeft. Natuurlijk wil je daar zo goed mogelijk voor zorgen. Maar ik weet vanuit de praktijk dat mantelzorger zijn heel erg intensief is. Toen ik begin twintig was, kreeg mijn vader een zware hersenbloeding en had hij alle hulp nodig die wij hem als gezin konden bieden. Je loopt dan tegen verschillende zaken aan. Ten eerste je eigen grenzen. Je wilt alles doen voor je vader, maar je hebt ook je eigen leven en je energie is niet onbeperkt. Ten tweede ontdek je, en dat is een logisch vervolg als je professionele hulp wilt inschakelen, dat je geen idee hebt wie je voor welke zorg moet bellen.

Diepgaande gesprekken

Het spectrum van zorgverlening in Nederland is zo breed, met alle wetten, regelingen en instanties, daar verdwaal je als mantelzorger gemakkelijk in. Dan is het fijn om iemand te kunnen bellen die het overzicht heeft. Ik heb heel lang in de verzekeringsbranche en in de marketing en communicatie gewerkt. Fijn werk, maar ik begon me steeds vaker af te vragen of ik niet te ver van mijn gevoel af stond. Daarom heb ik een paar jaar geleden de opleiding tot mantelzorgmakelaar gevolgd en heb ik Mantelzorg in Balans opgericht. Ik help mantelzorgers in hun zoektocht naar ondersteuning. Dat gaat bijna altijd gepaard met mooie, diepgaande gesprekken, precies wat ik in mijn oude werk een beetje miste. Ik heb nu echt het idee dat ik iets voor mijn medemens kan betekenen en dat is een fijn gevoel.

Het is heel logisch dat je als mantelzorger veel vragen hebt. Welke zorg en ondersteuning is er mogelijk voor mijn naaste? En welke voor mijzelf? En bij wie moet ik dan zijn? Gaat die steun me geld kosten? En waar kan ik dat eventueel verhalen? En zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Al die vragen leiden af van waar het om gaat: de zorg voor je partner, kind, ouder of vriend. Die kan variëren van een rondje door de stad in de week tot 24/7 zorg. Dat laatste is heel erg zwaar. Ik sprak laatst een mevrouw die voor haar zwaar demente moeder zorgt en daar vanuit haar omgeving niet de waardering voor krijgt die ze verdient. Het wordt als vanzelfsprekend gezien dat ze doet wat ze doet; hulp zoeken wordt helemaal aan haar overgelaten. Dat is een poosje goed gegaan, totdat het haar teveel werd. Gelukkig is ze via een huisarts bij mij terecht gekomen en hebben we een traject voor haar kunnen uitstippelen. Nu loopt het, maar het was zover dat ze zei: 'Ik kan niet meer. Ik word van het kastje naar de muur gestuurd. Dit leven hoeft voor mij niet meer'. Ik kan je zeggen: als je iemand zulke dingen hoort zeggen, met alle emotie daar bij komt, doet dat echt iets met je. Dan wil je helpen. En ik ben tegenwoordig in de gelukkige omstandigheid dat ik dat kan doen.

Onafhankelijk

Vanaf het begin heb ik zoveel mogelijk zorgprofessionals en instanties gesproken. En dat doe ik nog steeds. Ik wilde precies weten wie op welk vlak actief is en hoe de regelgeving in elkaar zit. Van huisarts tot thuishulp, van gemeente tot verzekeraar. Daardoor heb ik nu een goed zicht op het zorglandschap en kan ik bepalen welk advies bij welke mantelzorgvraag past. Als mantelzorgmakelaar help je mantelzorgers in korte tijd weer het overzicht te krijgen en de zorg goed te organiseren. Je bent een onafhankelijke dienstverlener en dat vinden veel mantelzorgers fijn. Maar ik doe het natuurlijk niet alleen. De kracht van het vak van mantelzorgmakelaar zit hem in de samenwerking met al die instanties in de zorg. Wat ik doe is de juiste instanties aan elkaar koppelen, zodat mijn klanten goed worden ondersteund in hun rol als mantelzorger.

'Dicht bij de mensen voel ik me op mijn best, dan kan ik écht iets betekenen'

Herkennen en erkennen

Het begint ermee dat mantelzorgers bij zichzelf herkennen en erkennen dát ze mantelzorger zijn. Dat hun inzet weliswaar uit liefde ontstaat, maar dat ze het op den duur niet alleen kunnen. Dan is het handig te weten dat er mensen zijn die de weg weten in de wirwar van zorgmogelijkheden. En die kennis graag met hen willen delen...


q www.mantelzorginbalans.nl