Asielopvang in stroomversnelling

gouda • Er komt en nieuwe locatie voor de opvang van vluchtelingen en statushouders. De gemeente Gouda heeft het Molenwiekgebouw aan de Groningerweg ervoor aangewezen. Het gebouw wordt begin 2023 in gebruik genomen. Het biedt in eerste instantie plaats aan 300 mensen; op de langere termijn aan 500.

Eerder lagen plannen op tafel voor het Goudse Poortgebouw. Deze onderhandelingen zijn eerder dit jaar vastgelopen. Het COA vroeg de gemeente om hulp bij het vinden van een oplossing. Omdat de nood voor vluchtelingenopvang hoog is, vindt het college het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen, meldt burgemeester Verhoeve: “Het is een bijzondere tijd, omdat er vorig jaar rond deze datum aanzienlijk minder vluchtelingen waren dan nu. Dit jaar heeft de gemeente 500 mensen die zich welkom mogen voelen.”

De roep om een (permanente) noodopvang wordt daarom steeds groter. Daarom is woensdag gekozen voor de locatie in het oude Ortec-gebouw. Gouda huisvest momenteel vluchtelingen op twee noodlocaties. In de hotelboot aan het Ruige Weteringpad verblijven 180 vluchtelingen. Ook verblijven er 240 Oekraïense vluchtelingen in de Blokker-locatie. Deze noodopvang is de laatste maanden over het algemeen zonder problemen verlopen. Pieter Verhoeve liet weten verschillende buurtbewoners rondom de hotelboot te hebben gesproken. Eén van hen vroeg of ze ervanuit konden gaan dat de plannen rond voorjaar 2023 uitgevoerd worden. Hij noemt dit een realistisch perspectief.

Veilige mix

De realisatie van de opvang zal stapsgewijs verlopen. Het COA begint met een tijdelijke opvang omdat het nog niet duidelijk is of er een permanente opvang zal komen. Daarom worden er eerst gebouwd op de parkeerplaats naast het gebouw. Hier zullen ongeveer 250 mensen worden opgevangen. Een stuk van het gebouw wordt tevens in gebruik genomen, daar zal plek zijn voor 100 mensen. De opvang is voor statushouders en vluchtelingen. Wethouder Rogier Tetteroo: “Het gaat om mensen uit onveilige landen, alleenstaanden en gezinnen, we gaan voor een veilige mix.”

Brede functie

Tetteroo spreekt van het streven naar een 'typisch Goudse oplossing, niet alleen puur en alleen opvang, maar een bredere functie'. Op de korte termijn wordt daarbij gedacht aan kinderopvang, de mogelijkheid voor taallessen en een internationale schakelklas. Bij een permanente opvang zal het gebouw daarvoor geschikt worden gemaakt. Hier zullen eerdere plannen, om de opvang te combineren met andere functies, zoals ruimte voor start-ups, ateliers en nieuwe tijdelijke woonvormen voor doelgroepen zoals spoedzoekers en jongeren, mogelijk ook een plek krijgen.

Betrokkenen

Bij het uitwerken van de plannen worden verschillende belanghebbenden betrokken, zoals inwoners, ondernemers en organisaties in de omliggende omgeving, en andere belanghebbenden. De tijdelijke opvang wordt zo snel mogelijk opgezet. Voor de permanente locatie is een besluit nodig van de gemeenteraad. De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Wanneer de gemeenteraad met definitief 'ja' komt is nog niet bekend, maar wat het college betreft gebeurt dat op zo kort mogelijke termijn.

q www.gouda.nl

Hester Hage