Centrummanager Jacques Cornelissen (links) heeft het vertrouwen van SBG-voorzitter Theo Krins.
Centrummanager Jacques Cornelissen (links) heeft het vertrouwen van SBG-voorzitter Theo Krins. Foto: Hester Hage

Gouda heeft een nieuwe centrummanager: ‘Er zijn heel veel ambities’

Algemeen

GOUDA • Gouda heeft een nieuwe centrummanager. Jacques Cornelissen gaat de komende jaren proberen zoveel mogelijk neuzen in Gouda dezelfde kant op te krijgen. Een mooie uitdaging, want in tijden van crisis is intensieve samenwerking tussen ondernemers, de gemeente en andere stakeholders misschien wel hét instrument om als binnenstad te overleven.

Jacques Cornelissen ontvangt zijn gasten in zijn nieuwe ‘kantoor’, in de wijnbar achterin het restaurant Gouds Glas. “Ik woon zelf niet in Gouda,” legt hij uit. “Maar ik heb wel een werkruimte in het centrum nodig. Gelukkig heb ik kunnen regelen dat ik vanuit hier kan werken.”

Uitdagend spanningsveld
Cornelissen woont samen met zijn vrouw in Houten. Hij is zijn hele werkzame leven bezig geweest in het winkelcentrum management en is nu ook werkzaam als centrummanager van Leidschendam-Voorburg. Zijn beleidsmatige taken parkeert hij daar nu, en die tijd vult hij met zijn taken als centrummanager in Gouda.

Cornelissen is als zzp-er werkzaam voor deze stichting, met de gemeente die garant staat voor een deel van de kosten. Dat hij niet uit Gouda komt, is voor de stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) geen probleem. 

Veel ervaring
SBG-voorzitter Theo Krins: “Jacques neemt veel ervaring mee. Aan de ene kant heeft een centrummanager een praktische rol: zichtbaar in de stad zijn en zorgen dat je dingen doet in de binnenstad. Tegelijkertijd heeft hij beleidsmatige opgaven. We hebben iemand gezocht die daar de weg in weet.”

Cornelissen vult aan: “Dat vind ik ook het leukst: het breukvlak tussen beleid en hoe het er in de praktijk uitziet. Vaak is er geen synergie of overlap. Ik vind het juist leuk om te opereren in dat spanningsveld.”

Snel kennismaken
De eerste maand staat vooral in het teken van kennismaking. Eén dag per week zit Jacques Cornelissen in het Huis van de Stad, om de ambtenaren van de gemeente goed te leren kennen. De andere dag is hij in het centrum te vinden. Daar heeft hij vooral veel afspraken om kennis te maken met ondernemers en het bestuur van de SBG.


Om de stad zelf goed te leren kennen, loopt de nieuwe centrummanager veel door de straten van het centrum. “Het is niet makkelijk om het op het netvlies te krijgen. Het is een organisch gegroeid stratenpatroon, dus je moet wel even kijken hoe het zit. Daar houd ik me nu mee bezig. De sfeer proeven, kijken waar het druk is, wat voor winkels er zijn.”

Spannend jaar
Nadat hij de stad en de ondernemers heeft leren kennen, is Jacques Cornelissen van plan om samen met ondernemers en de gemeente de handen ineen te slaan om de binnenstad aangenamer en aantrekkelijker te maken. En dat in een spannend jaar, net na de klap die de ondernemers hebben gehad door corona en nieuwe uitdagingen zoals personeelstekort.

“Er zijn heel veel ambities. De uitdaging is dat we niet in zeven sloten tegelijk lopen, maar met zijn allen bepalen waar we de prioriteit leggen. In Gouda is een goede basis van stakeholders en ondernemers. Ook de samenwerking met de gemeente is er, en de wil om samen op te trekken is er. Dat moeten we nu uitvoeren en de juiste stappen nemen. Een grote prioriteit is bijvoorbeeld zwerfafval, maar ook duurzaam groen en personeelstekort.”

Anton Pieck-achtig
Ook de internationale bezoekers die sinds corona wegblijven, wil Cornelissen weer veel meer aan Gouda binden. “Ik was aangenaam verrast door de binnenstad van Gouda. Het heeft een Anton Pieck-achtige uitstraling en een heel divers winkelaanbod. Als je mensen van verder kunt laten zien wat er allemaal is, hebben ze een reden om langer te blijven of terug te komen. Daar zit de kracht, en daar is een goede samenwerking tussen alle partijen voor nodig. Dat kan op gemeentelijk niveau, maar als ondernemer kun je heel veel doen.”

Veel te bieden
Cornelissen: “Ik ben overtuigd dat Gouda heel veel te bieden heeft zonder events. Je kunt je hier prima amuseren, ontdekken, bezig blijven, zonder dat er een groot event is. Er is genoeg aan musea, cultuur, leuke straatjes, met veel boetiekjes, restaurantjes en artistieke winkels. Dat heb je ergens anders niet.”

Hester Hage