Links Theo pronk van Stichting Verborgen Stad, rechts wethouder Thierry van Vugt
Links Theo pronk van Stichting Verborgen Stad, rechts wethouder Thierry van Vugt Foto: Marien Brand

Reis terug in de tijd en bekijk Gouda in het verleden

Algemeen

Gouda • Je kunt vanaf nu terug in de tijd stappen en Gouda bekijken zoals het er in het verleden uitzag, met behulp van de nieuwste technologie. De stichting de Verborgen Stad heeft in samenwerking met verschillende Goudse erfgoedpartijen een uniek project opgezet. 

Op twee plekken in de stad staan Virtual Reality-kijkers, waarmee je kunt rondkijken in het verleden. Eén paal staat langs de Ijssel, waar je kunt zien hoe het daar in 1672 uitzag. De andere paal staat in de binnenstad, naast de Hoornbrug. Hier kijk je terug naar het jaar 1200 en zie je de Gouwe-Oever en het motte-kasteel. Daarnaast kun je op die plek de stad in het jaar 1350 zien. 

App
Bij de Virtual Reality-kijkers horen een app en een website waarmee je kunt rondkijken en informatie kunt opvragen over wat je ziet. “Het project maakt gebruik van de nieuwste technologieën, die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld,” zegt Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen stad. “We maken gebruik van een open systeem, zowel via een app als een website, dat kan blijven groeien. Op de website vind je ook meer achtergrondlagen, en kun je links vinden naar bestaande archieven en musea.”

Breed publiek
De stichting wil hiermee geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek. “Iedereen vindt het leuk om in de geschiedenis te kijken, het is niet alleen bedoelt voor mensen die specifiek van geschiedenis houden. Het is leuk voor omwonenden, maar ook voor klassen en toeristen. We hopen hiermee ook bewustzijn te creëren voor de waarde van belangrijke plekken in de stad.”

Potterspoort
Er liggen meer plannen klaar voor de toekomst. Theo Pronk: “We zijn bezig met een serie audioverhalen opnemen van migranten die in de 16e en 17e eeuw naar Gouda kwamen. Ook zijn we van plan om nog een paal te plaatsen bij de Potterspoort, die plek was in de 17e eeuw een belangrijke plek. Het idee is dus om uiteindelijk drie plekken in de stad te hebben waar je het verleden kunt bekijken.”

Wil je meer informatie over het project of Gouda in het verleden zien? Klik hier.