Stadsdichter Peter Noordhoek krijgt in november een opvolger.
Stadsdichter Peter Noordhoek krijgt in november een opvolger. Foto: PR

Wie wordt de nieuwe stadsdichter van Gouda?

Algemeen

GOUDA • Gouda kiest in november weer een nieuwe stadsdichter, de elfde. Voor een periode van twee jaar. Alleen dichters uit Gouda kunnen meedingen naar dit eervolle ambt.

De stadsdichter uit zijn kunsten op allerlei manieren. Hij maakt sowieso één keer per maand een publicabel gedicht met zijn reflectie op Gouda, of een actualiteit. Daarnaast wordt hij, zo leert de gewoonte, door politiek, verenigingsleven enz. gevraagd voor specifieke opdrachten. Daarbij heeft de dichter alle ruimte om zijn eigen weg te zoeken. Want stadsdichter zijn betekent ook een ontwikkeling doormaken. Tot muurdichter bijvoorbeeld, podiumbeest, of stille, messcherpe minimalist.

Op vrijdag 4 november vanaf 20.00 uur wordt in de TheaterbakkerHeij Gouda de voorverkiezing gehouden, met als uitkomst drie finalisten. Deze finalisten strijden op zaterdag 19 november vanaf 15:00 uur in de Chocoladefabriek om de titel ‘Stadsdichter van Gouda’. Beide beeldrijke bijeenkomsten, opgeluisterd met verrassende gastoptredens, zijn voor het publiek gratis toegankelijk.

Beide verkiezingsrondes hebben plaats onder het kritisch oog en scherpe gehoor van een vakkundige jury. Die selecteert de nieuwe stadsdichter op basis van zowel poëtische als voordracht-kwaliteiten.

De huidige stadsdichter Peter Noordhoek zal stante pede de zilveren stadsdichtersveer afdoen en opspelden bij zijn opvolger. Meer informatie en de aanmeldprocedure zijn te vinden op www.stadsdichtersgouda.nl.