De jeugd heeft de toekomst, ook bij GTRC Excelsior.
De jeugd heeft de toekomst, ook bij GTRC Excelsior. Foto: PR

GRTC Excelsior viert jubileumfeest

gouda • GRTC Excelsior bestaat op 30 september 90 jaar. De komende maanden staan in het teken van de festiviteiten.

De geschiedenis van de Goudse wielervereniging begint in 1932, als de in Gouderak woonachtige Belg Sjef Cleiren een wielerbaan bouwt langs de Bodegraafsestraatweg. In 2001 verhuisde GRTC Excelsior naar de nieuwe eigen wielerparcours aan het Kale Jonkerpad in de Goudse Hout. Hier kan men in de natuur op een afgesloten parcours wedstrijden rijden en met alle leden voor en na een toerrit samen komen in het eigen clubhuis. Het clubhuis draagt de naam van de heer G.W. Oussoren, de in 2019 overleden legendarische voorzitter die maar liefst 20 jaar de voorzittershamer hanteerde.

Verschillende disciplines

De jeugd kan onder goede begeleiding trainen en wedstrijden rijden en voor de actieve leden organiseert de vereniging het hele jaar door toerritten en wedstrijden. In de wintermaanden zijn er elke zondagochtend veldritten op de groenstrook ‘De Groene Wal’ bij de Goudse Poort. Rijders op de traditionele cyclocross fietsen, maar ook gravellaars en mountainbikers kunnen hier aan mee doen. Naast deze wedstrijden worden ook clubkampioenschappen (weg, veld, tijdrijden) en de Ronde van Gouda georganiseerd. Voor fietsers die liever recreatief bezig zijn is er de toerafdeling. Wekelijks trekken zij erop uit voor toertochten variërend van 60 tot wel 200 kilometer.

Bescheiden viering

GRTC Excelsior organiseert in de maanden september en oktober drie activiteiten om het 90-jarig jubileum op bescheiden wijze te vieren. Zaterdag 10 september is er een gezamenlijke toertocht voor renners en toerders. De tocht wordt gereden langs verschillende wielerverenigingen in de regio. Er zijn twee afstanden, 90 en 125 kilometer, die met verschillende snelheden zullen worden gereden. Zaterdag 17 september is er een aantal clubactiviteiten op en rond het clubhuis, met aansluitend een groot feest. Op donderdagavond 13 oktober wordt een lezing gegeven door een of meerdere personen uit het Dolmans SD Works Team. Een oud renner/renster en/of een begeleider van het team komen die avond vertellen over het bestaan als toprenner, de koers, het begeleiden van een topvrouwenteam en de maatschappelijke rol die ze daarbij spelen. U bent van harte welkom.

q  www.grtc-excelsior.nl

Gerrit Schinkel