De vier gekroonden aan de Naaiersstraat.
De vier gekroonden aan de Naaiersstraat. Foto: Aangeleverd

Nieuwe monumenten te bewonderen

gouda • Open monumentendag valt dit jaar in het weekend van zaterdag 10 september en zondag 11 september.

Gouda heeft het landelijk thema 'duurzaamheid' vertaald in geef Gouda door, het thema van Gouda 750. Hiermee sluit Open monumentendag aan op de actualiteit binnen de gemeente. Dit jaar nemen zo'n 55 monumenten deel. Een aantal monumenten heeft een lange tijd of zelfs nooit deelgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld Ambachtsschool (Graaf Florisweg), Bakkerswoning (Lage Gouwe), Brugwachtershuisje (Kleiwegbrug), en de vier Gekroonden (Naaiersstraat 6). Daarnaast zijn er nog veel andere monumenten die dit jaar nieuw te bewonderen zijn.
De Sint Janskerk en het Museum Gouda zijn tijdens de Open Monumentendagen gratis toegankelijk. Ook de tentoonstelling van Beleef het Wonder valt daaronder.
De organisatie heeft een fietstocht van ongeveer 15 kilometer uitgezet. Deze is speciaal om de monumentale waterwerken te bezichtigen, die deels buiten het centrum liggen. Denk aan sluizen, molens en de historische Schielands Hoge Zeedijk.
In en rondom de monumenten worden evenementen georganiseerd. In de Sint Janskerk is bijvoorbeeld op zaterdagmiddag een Educatieve voorstelling ‘Gouda 750 jaar' met koorschool Ars Musica en in sociëteit Concordia aan de Westhaven zullen het hele weekend doorlopend historische films over bijzondere plekken en monumenten in Gouda worden vertoond.

q www.monumentenstad.nl