Beatrijs en Rik roepen Gouda op om te helpen tegen zwerfvuil.
Beatrijs en Rik roepen Gouda op om te helpen tegen zwerfvuil. Foto: Karl Flieger

Samen sterk tegen zwerfvuil

gouda • Als iedereen zo begaan was met de openbare ruimte als Beatrijs Lubbers en Rik Koenders van de Partij voor de Dieren, dan kon je in Gouda van de grond eten. Nu is dat voorbehouden aan meeuwen, kraaien en ratten, die dolblij zijn met het zwerfvuil dat overal in de stad welig tiert. Beatrijs en Rik doen er iets aan. Met hun grijpers, vuilniszakken en witte partij-jassen zoeken ze de meest vervuilde plekjes van Gouda op. Elke maand opnieuw. "En daar kunnen we best wat hulp bij gebruiken."

De Partij voor de Dieren. Nog niet zo heel lang geleden werd er, herinnert Beatrijs Lubbers zich glimlachend, vooral om gelachen in de Goudse gemeenteraad. Sympathiek hoor, zo'n club die zich druk maakt over het welzijn van koeien, schapen, kippen en varkens, maar hoe ga je daar de problemen van de wereld mee oplossen? Inmiddels weet Gouda beter, zegt Beatrijs. "Er wordt nu geluisterd naar wat we als Partij voor de Dieren te zeggen hebben. De boodschap is heel simpel: zoals we op dit moment met de wereld omgaan, dat kán gewoon niet meer. Omdat we een partij zijn die voor de troepen uitloopt, wordt er soms wat sceptisch naar je gekeken. Maar die tijd is voorbij. Toen ik pas in Gouda woonde, kwam ik bij de huisarts met klachten zoals hoesten en kortademigheid. 'Tsja, waarom kom je dan ook in Gouda wonen?', vroeg hij. 'Het stikt hier van de moerasgassen, Gouda heeft een ongezond leefklimaat!' Nou, denk ik dan, als dat dan zo is, laten we daar dan iets aan doen. Zorgen dat het water niet verder zakt bijvoorbeeld. Dan krijgen die gassen veel minder kans en wordt het hier gezonder wonen."

Door weer en wind

Dat is een behoorlijke uitdaging, weten Beatrijs en haar collega Rik. Er zijn veel meer partijen bij nodig dan alleen hun Partij voor de Dieren. Dichtbij huis en met minder inbreng van derden kunnen problemen wat simpeler worden aangepakt. Dat vermaledijde zwerfvuil, bijvoorbeeld. Wie oppervlakkig kijkt, krijgt gemakkelijk de indruk dat het in Gouda wel meevalt. Maar een second look tussen het stadse groen geeft een heel ander beeld. In de buurt van Gouda CS laten de bevlogen Gouwenaars een paar plekken zien waar het wemelt van de blikjes, plastic zakken, peuken en zaken die je al helemaal niet op straat en in de bosjes tegen wil komen. Rik Koenders: "Het is op sommige plekken echt erg, hoor. Mensen laten van alles slingeren. Daar kun je je vanuit je luie stoel aan ergeren, maar veel beter ga je er op uit om er iets aan te doen. Daar heb ik samen met Beatrijs en nog anderen voor gekozen. En weet je, ik spreek geregeld mensen in Gouda die dat uit zichzelf ook doen. Dat geeft echt een stimulans. Daarom doen we dit heel regelmatig in weer en wind. Het is nu prachtig weer, met dat lekkere zonnetje. Maar ook als het regent gaan we aan de slag. Er zit niet voor niets een capuchon aan onze PvdD-jassen."

Peukenboete 

Rik en Beatrijs zien hun schoonmaakwoede niet als een gevecht tegen de bierkaai. Zo zitten ze bij de Partij voor de Dieren niet in elkaar. Maar met alleen op gezette tijden de boel opruimen komt Gouda er niet, weten ze. Beatrijs Lubbers: "Zwerfvuil is een veelkoppig monster. We moeten er als gemeente Gouda veel meer aan doen om het tegen te gaan. Ik zou een voorstander zijn van een peukenboete. Gewoon, als iemand een peuk op straat gooit een boete uitschrijven. Mensen hebben vaak geen idee wat een sigarettenpeuk in de natuur kan aanrichten. Een deel ervan verdwijnt nooit meer en is slecht voor de dieren. In Amsterdam doe ze dat al. Daar betaal je zeventig euro als je wordt betrapt op het weggooien van een peuk. Prima idee."

Zaterdag 17 september volgende actie tegen zwerfvuil. Doe mee!

Maar er is meer nodig dan zo'n lastig te handhaven regel, weet Beatrijs. "Winkeliers zouden ook meer verantwoordelijkheid kunnen nemen. Mensen kopen iets in een verpakking en gooien die verpakking vaak al weg als ze net uit de winkel zijn. Daar is veel te winnen door meer afvalbakken te plaatsen. Hetzelfde zou de gemeente Gouda kunnen doen. De openbare ruimte zo inrichten, dat mensen hun afval gemakkelijker kwijt kunnen, zonder de straat te vervuilen. Wat ook helpt: kleinere afvalbakken met een stalen pennetje zodat vogels er niet meer bij kunnen. Dat gebeurt al en het scheelt een hoop vuil op straat. Overigens zien we veel verschillen tussen de wijken van Gouda. Zwerfvuil is bijvoorbeeld niet iets wat bij de zogenaamde 'mindere wijken' past. Als je in Bloemendaal komt, blijkt het daar vaak het ergst te zijn. Het is gewoon een kwestie dat mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

Minder gamen, meer ruimen

Een speciale oproep heeft Rik Koenders aan het adres van de Goudse jeugd. Die heeft de toekomst en kan het verschil gaan maken. "Veel jongeren die ik spreek, hebben dezelfde zorgen over de toekomst als ik. Ook zij denken: 'Waar zijn we op deze wereld mee bezig?' Het is fijn om met hen te praten, het inspireert je dan weer om verder te gaan. Ik zeg vaak tegen jongeren: ga eens een dagje niet gamen, maar pak een grijper en ruim de stad op. Daardoor maak je contact met andere mensen en doe je iets goeds voor Gouda."

Idealisten. Dat is het juiste woord als je een omschrijving zoekt voor Rik en Beatrijs en hun milieubewuste collega's. Het is een woord met een ouderwetse bijsmaak, maar daar malen de twee niet om. Beatrijs: "Toen de Partij voor de Dieren werd opgericht, voelde ik me snel thuis bij hun idealen. Ik was ooit PvdA-er, maar die partij heeft haar idealistische veren afgeschud. Bij de PvdD voel ik me veel beter op mijn plek. Ik ben gepensioneerd, dus kan ik nu veel meer nuttige dingen doen voor mens en dier." En lachend: "Met die mooie witte jas aan, ja, hij staat me leuk, toch?"

Helpen? Dat kan op zaterdag 17 september van 13.00 tot 14.30 uur vanaf het Stationsplein. Rik en Beatrijs heten je van harte welkom.