Afbeelding
Foto: 123RF.com

Energieprijzen bedreigen sport en cultuur in Gouda

Algemeen

GOUDA • PvdA, CDA en GroenLinks maken zich grote zorgen om sportclubs, recreatieverenigingen en culturele instellingen. De helft van alle sportverenigingen in Nederland denkt namelijk de contributie te moeten verhogen vanwege de stijgende energiekosten. De drie partijen hebben over het onderwerp raadsvragen gesteld.

Toegankelijk en betaalbaar

De enorme stijging van de energiekosten komt op een bijzonder pijnlijk moment. Vlak na een periode waarin dezelfde clubs, verenigingen en instellingen door corona langere tijd minder inkomsten hebben kunnen genereren. Daardoor zijn ze mogelijk gedwongen de tarieven flink te verhogen of te bezuinigen. Ook maken de partijen zich zorgen over de gebruikers. Het is de vraag of sport, cultuur en recreatie toegankelijk en betaalbaar genoeg blijft voor iedereen. De partijen spreken van een zeer onwenselijke situatie.

Vitale sector

De partijen spreken hun zorgen uit over of Gouda straks nog ‘een even groot en divers aanbod aan sportclubs, verenigingen en culturele instellingen in de stad heeft’. Volgens de partijen is een vitale culturele sector en een bloeiend verenigingsleven van groot belang voor de stad en het welzijn van Gouwenaars.

Mogelijkheden

De partijen willen onder andere weten op welke wijze het college sport, cultuur en recreatie onder de genoemde omstandigheden toegankelijk wil houden voor alle Gouwenaars en welke mogelijkheden er zijn om deze te ondersteunen bij het opvangen van de sterk gestegen kosten.