Een uurtje er op uit, leuk voor patiënt en vrijwilliger.
Een uurtje er op uit, leuk voor patiënt en vrijwilliger. Foto: PR

Heb jij een uurtje over voor een ander?

Algemeen

GOUDA • Mantelzorgers zijn er vaak dag en nacht voor hun naaste. Maar wie zorgt er voor hen? Wie kan ze af en toe helpen en een beetje ontlasten? De dienst ‘Vrijwilliger Thuis’ van Palet Welzijn helpt Goudse mantelzorgers door ze te matchen met iemand die graag een ander wil helpen. En helpen kan al met een uurtje per week of per veertien dagen.

Eline van Tilborg, coördinator Vrijwilliger Thuis bij Palet Welzijn licht toe: “Zo is er bijvoorbeeld een ouder echtpaar uit de Jozefbuurt waarvan meneer dementie heeft en graag naar de seniorengym wil. Zijn 88-jarige vrouw en mantelzorger kan zelf de rolstoel niet duwen maar gunt hem zijn uitstapje en de aanspraak. En zelf heeft ze dan even een momentje voor zichzelf. Of eens een visje scoren op de markt of gezellig ergens een kopje koffie drinken met een vriendelijke man die er door een spierziekte niet alleen erop uit kan.”

Zijn vrouw doet veel voor hem, maar vindt het fijn wanneer ze het mantelzorgen met anderen kan delen.”
“Ook zoekt een dochter voor haar vader die toenemend vergeetachtig is iemand die met hem een ommetje maakt, bijvoorbeeld om het graf van zijn vrouw te bezoeken of een boodschapje te doen. Zijn dochter doet veel voor hem, maar heeft ook de zorg voor haar gezin en haar werk.”

Palet Welzijn krijgt aanvragen van mantelzorgers voor een Vrijwilliger Thuis meestal via sociaal werkers, huisartsen, casemanagers en andere professionals. Zij weten wat er speelt en hoe de mantelzorger geholpen kan worden. Vervolgens gaat Eline als coördinator van Vrijwilliger Thuis zowel met de mantelzorger als de vrijwilliger in gesprek om te kijken of er een match gemaakt kan worden en volgt een kennismaking. Qua beschikbaarheid voor de vrijwilliger blijft het te overzien, meestal gaat het om 1 tot 2 uurtjes per week of twee weken bij een vast bezoekadres.

Ook wat doen voor een ander? Een mantelzorger en zijn/of haar naaste helpen is mooi en dankbaar vrijwilligerswerk. Heb je wat tijd over en maak je graag iemand blij? Bel of mail dan met Eline van Tilborg, coördinator Vrijwilliger Thuis op 06 52 344 643 of e.vantilborg@paletwelzijn.nl.

Kijk ook eens op de website.