Wethouder en loco-burgemeester Thierry van Vugt, Directeur-bestuurder Erna Staal en staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu bij de opening van de Chocoladafabriek
Wethouder en loco-burgemeester Thierry van Vugt, Directeur-bestuurder Erna Staal en staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu bij de opening van de Chocoladafabriek Foto: Sandra Zeilstra

Feestelijke opening verbouwde Chocoladefabriek door staatssecretaris

Algemeen

GOUDA • De tweede verdieping van de Chocoladefabriek is vrijdag officieel geopend door staatssecretaris Gunay Uslu. De Chocoladefabriek is het laatste jaar flink verbouwd en heeft er een gloednieuwe verdieping bij.

Voor de deur stonden muzikanten het publiek op te wachten. Ondertussen verzamelden zich op de traptribune in de Chocoladefabriek een groot aantal toeschouwers voor de officiële opening. Erna Staal, directeur-bestuurder van de bibliotheek, begon de opening en vertelde er de afgelopen jaren hard gewerkt is door zowel bewoners als organisaties en andere partners en betrokkenen om de Chocoladefabriek te laten worden zoals deze nu is: “Een plek voor iedereen tussen de 0 en 100 jaar”.

Laagdrempelig
Wethouder en loco-burgemeester Thierry van Vught noemt de bibliotheek “Een unieke plek die cultuur bereikbaar maakt voor iedereen”. Ook onderstreepte hij het belang van cultuur in de stad.

“Cultuur moet dichtbij mensen staan. Een combinatie van medemenselijkheid, techniek en technologie, ambacht, Virtual Reality, taal, verhaal en plezier, maakt de Chocoladefabriek vandaag de dag tot een plek waar het goed vertoeven is en geeft het een zeer laagdrempelig karakter.”

Bruisende plek
“Eigenlijk zou elke gemeente zo’n bruisende, dynamische plek moet hebben”, zei staatssecretaris Gunay Uslu. “Waar verschillende mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samenkomen. En waar ze geprikkeld worden, elkaar ontmoeten en kennismaken met kunst en cultuur en kunnen lezen. Maar waar je ook in het archief een boek uit de zestiende eeuw vast mag houden. Dat is ook echt heel erg uniek”.

Op de nieuwe tweede verdieping huist nu een techniekwerkplaats, een interactief museum, Virtual Reality en een musicalopleiding. Dit is een aanvulling op wat er al was; de bibliotheek Gouda, het streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats, het Taalhuis, Kruim eten & drinken.

De staatssecretaris opende met ondersteuning van twee kinderen van het Mirakel musicaltheater de vernieuwde Chocoladefabriek door een rode knop in te drukken. De kinderen van het Mirakel musicaltheater sloten de opening af met een speciaal lied. 

Na afloop waren er verschillende rondleidingen door de chocoladefabriek en het hele weekend waren er verschillende activiteiten om de Chocoladefabriek en de nieuwe tweede verdieping te leren kennen.

Meer weten over wat er te doen is in de Chocoladefabriek? Klik hier