Afbeelding
Foto: Marianka Peters

Lekkerkerker zegt Gouda tijdens Taptoe vaarwel

Algemeen

gouda • Het wereldberoemde orgel De Lekkerkerker staat niet langer in Gouda. Op dinsdag 14 juni werd het welluidende monument overgebracht naar het draaiorgelmuseum van de Stichting Het Kunkelsorgel Haarlem. Daar werd ook de overdrachtsovereenkomst getekend. Op vrijdag 16 september neemt De Lekkerkerker afscheid van Gouda tijdens de taptoe op de Markt.

Het bestuur van de Stichting Behoud Draaiorgel ‘De Lekkerkerker’, met als voorzitter Hans de Korte, is tot dit besluit gekomen omdat dit voor de toekomst van het orgel het beste is. Vanwege het feit dat de exploitatie niet kostendekkend was en er geen voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. “Het museum van de Stichting Het Kunkelsorgel Haarlem  is wekelijks open en toegankelijk voor publiek”, zegt een woordvoerder van de stichting. “Daardoor wordt De Lekkerkerker regelmatig gedraaid en het onderkomen en onderhoud bij SKO is in goede handen. Bovendien heeft SKO een ANBI status. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kon zich vinden in het besluit van SKO. Dat was nodig omdat De Lekkerkerker beschermd cultuurgoed is en blijft.”

Dankwoord

Het orgel blijft mobiel en is dus inzetbaar voor orgelmanifestaties en andere draaiorgel festiviteiten. Beide besturen zijn blij dat deze transactie kon plaats vinden, waarmee het behoud van De Lekkerkerker is gewaarborgd en SKO weer een mooi draaiorgel in haar collectie heeft. Samen met  De Gouwe heeft het museum nu de eerste en laatste 90er van Carl Frei uit de periode 1920-1938 in haar collectie. De SBL bedankt Adrie Vergeer voor zijn jarenlange functie als beheerder en vakkundig onderhoud door hem aan het orgel besteed. Vanaf 1998 bij de aankoop van het orgel is het orgel door hem vakkundig gerestaureerd en onderhouden gedurende 24 jaar. De frontrestauratie werd gedaan door Pieter van Aken. Ook dank aan de beschermvrouwe van het orgel Marianka Peters. Zij heeft het orgel altijd gepromoot. De SBL bedankt de Stichtingen Jac.Bezemer en Sint Jozef voor de in de afgelopen periode ontvangen financiële steun.

Meer weten? Kijk hier.