Buren die elkaar steunen, daar gaat het om.
Buren die elkaar steunen, daar gaat het om. Foto: PR

Op naar de 100 Lief en Leedstraten in Gouda

Algemeen

GOUDA • Voor de meeste mensen is het best lekker wonen in Gouda. Vooral wanneer alles op rolletjes loopt en je weinig of geen noemenswaardige problemen aan je hoofd hebt. Maar soms is het leven wat minder rooskleurig. Dan is het fijn dat er buren zijn die naar je omkijken. En die zijn er in Gouda. Steeds meer.

Sinds de start twee jaar geleden groeit het aantal Lief en Leedstraten in Gouda gestaag. Gouda Bruist organiseert het project ‘Lief en Leed actie Blije Buren’ om bij te dragen aan verbinding in de buurt.

In Lief en Leedstraten kijken buren wat meer naar elkaar om. Is er iemand ziek, heeft iemand een partner verloren, is er een nieuwe inwoner in de straat of heeft iemand iets te vieren? Zogenaamde gangmakers in de straat zorgen dan voor een bloemetje, iets lekkers, een ansichtkaart of ander aardigheidje. Bewoners kunnen hiervoor een Lief en Leedpotje aanvragen.

Deelname eenvoudig

Inmiddels doen er negentig straten mee verspreid over alle wijken van Gouda. Arie Jan van de Wetering (Gouda Bruist) hoopt door te groeien naar meer dan honderd straten. “Het fijne van dit project is dat deelname eenvoudig is. Met een of twee uurtjes per maand inzet kun je al verschil maken in jouw buurt.

Gewaardeerd

Patricia is sinds twee jaar gangmaker in de Dagpauwoogstraat. Ze heeft er nog geen minuut spijt van gehad. “Het feit dat je ziet dat het zo gewaardeerd wordt en dat het een mens goed doet is ontzettend fijn!’

Vind je het leuk om meer te weten over Lief en Leed actie Blije Buren? En verhalen van gangmakers te horen? Op donderdag 8 september is er van 20.00 tot 21.00 uur een infobijeenkomst in Café van Noord (Lekkenburg 1). Iedereen is welkom. Samen de buurt met de buren beleven geeft een nieuwe kijk op het stadsleven. Met al die verhalen zou je een boek kunnen schrijven. Misschien een leuke uitdaging...?