In november geeft Peter Noordhoek de stadsdichterskoffer door.
In november geeft Peter Noordhoek de stadsdichterskoffer door. Foto: Marianka Peters

Stadsdichter maakt de balans op na 140 gedichten

Algemeen

GOUDA • Het zit er bijna op voor stadsdichter Peter Noordhoek. De tiende stadsdichter neemt na tweeëneenhalf jaar afscheid en draagt de stadsdichterskoffer over aan zijn opvolger tijdens de stadsdichtersverkiezingen in november.

Het was een knotsgekke periode door corona en lock-down, maar de kers op de taart was het feest vanwege 750 jaar Gouda. Terugkijkend heeft Peter naast 140 gedichten het een en ander van de grond gekregen, waaronder de Goudse dichtersschool.

Mooie groep

“De Goudse Dichtersschool gaat al bijna weer van start. Op 13 september is het zover. Het ziet er naar uit dat we weer een mooie groep bij elkaar gaan krijgen, maar er is nog wat ruimte. We hebben twee echte top docenten, Monica Boschman en Annemiek Engelen en daarnaast krijgt elke deelnemer een coach mee om te begeleiden bij de tussentijdse opdrachten. Kortom, het is helemaal op maat en je wordt als deelnemer aan alle kanten geholpen en geïnspireerd,” verduidelijkt Peter.

Volgende stap

‘’De meeste deelnemers die we hebben, schrijven al wat langer maar dichten voelt als een stap die ze nog moeten maken. Voor hen is de opleiding ideaal, maar ook deelnemers die bijvoorbeeld ook aan hun presentatie willen werken kunnen hier goed terecht.”
Over het naderend einde van zijn ‘ambt’ zegt Peter. “Als stadsdichter blijf ik actief tot het einde van mijn termijn, met daarna waarschijnlijk veel gevoelens van weemoed. Maar het is mooi geweest en het enige wat ik jammer vind is dat ik Kaarsjesavond live ga missen. Aan de andere kant heb ik wel Gouda 750 met het bezoek van de koning meegemaakt,” steIt Peter. “Ik ben al met mijn slotbundel bezig. Nog een hele klus omdat er zoveel is gebeurd en alles op volgorde moet worden gelegd. Een ander hoogtepunt was dat ik mocht meewerken aan het boek ‘Beeld en gedicht’ ter gelegenheid van Gouda 750. Op dit moment hangen 9 van deze combinaties aan het hek van de Jerusalemstraat en het is fantastisch om zoveel mensen er van te zien genieten.”

Op vrijdagavond 4 november wordt in de Theaterbakkerheij de voorverkiezing gehouden. Op zaterdagmiddag 19 november, vindt in de Chocoladefabriek de verkiezing plaats. Binnenkort begint de inschrijving.

Marianka Peters