Ben Bijker kruipt in de huid van Coornhert.
Ben Bijker kruipt in de huid van Coornhert. Foto: PR

Dirck Coornhert: ‘Verkiezen doet verliezen’

Algemeen

GOUDA • Dirck Coornhert is niet te missen in Gouda. Er is een school en een straat naar hem vernoemd, zijn beeltenis staat op het stadhuis en er is pas nog een metershoge Goudse Gigant van hem gemaakt. Maar wie die Coornhert nou eigenlijk was, dat kunnen waarschijnlijk niet veel Gouwenaars uitleggen. 

Daar kan komende maanden verandering in komen, want ter ere van zijn 500e geboortedag staat Coornhert centraal in tal van festiviteiten, waarvan historicus Paul Abels de drijvende kracht is.   Het epicentrum van deze activiteiten is de tentoonstelling ‘Kraamkamer van de Vrijheid’ bij het Remonstrants Poortje aan de Keizerstraat. Maar er is meer.

Toneelstuk

Precies op de plek waar Dirck Coornhert op 29 oktober 1590 overleed, waar nu Sociëteit De Réunie zich bevindt, wordt de komende weken een toneelstuk over hem opgevoerd. Het is een eenakter, gespeeld door Ben Bijker, die langzaam verandert in Coornhert en hem terug laat kijken op zijn bewogen leven. Het stuk staat onder regie van Peter Meijer, van kleintheater  Zwaan.

Beide mannen hebben zich de afgelopen maanden intensief verdiept in leven en werk van Coornhert. zaterdag was de premiere, die goed werd ontvangen. ‘De première ging fantastisch. Beide stukken zijn zeer goed ontvangen. Voor Coornhert was de algemene reactie: wat een geweldige performance en wat hebben een prachtig beeld gekregen van deze belangrijke Gouwenaar!,’ aldus Peter Meijer. We  spelen nog op 3, 7 en 10 september. Om 20.00 uur.

Het toneelstuk draagt de titel ‘Verkiezen doet verliezen’, het levensmotto van Coornhert. Als geen ander wist hij dat iedereen keuzes moet maken in het leven en dat elke keuze ook een keerzijde heeft ‘Tijdens dit feestjaar is het goed om stil te staan bij het DNA van onze stad. Vrijheid, tolerantie en verdraagzaamheid zijn wezenlijke elementen in onze geschiedenis, dat zijn waarden waar Coornhert voor streed.’ zei wethouder Thierry van Vugt eerder aan deze krant.  Kaarten kosten 10 euro pp en zijn te boeken via de website van kleintheater Zwaan.

De voorstelling staat in teken van de viering van Coornherts verjaardag, die dit jaar 500 jaar geleden werd geboren.

Remco van Gastel