Molens kijken, je krijgt er niet snel genoeg van.
Molens kijken, je krijgt er niet snel genoeg van. Foto: PR

Goudse molens draaien een ereronde

Algemeen

GOUDA • Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het Gilde van Vrijwillige Molenaars werd opgericht. Aanleiding hiervoor was de wens, dat het resterende aantal molens in ons land niet slechts gerestaureerd werd maar ook weer ging draaien. Een mooi voornemen, maar niet zonder uitdaging.

Men besefte dat hiervoor deskundigheid nodig was. Daarom werd het Gilde opgericht, met als doelstelling een opleiding voor vrijwillige molenaars te verzorgen. In dit ‘Jaar van de Molenaar’ vraagt het Gilde van Vrijwillige Molenaars om extra aandacht voor molenaars en hun molens door het organiseren van een landelijke zevendaagse maalmarathon. Want: Molens moeten draaien en als ze draaien, zijn het prachtige blikvangers.

Tour de Gouda750

De Vereniging van Goudse Molenaars doet natuurlijk mee met deze spectaculaire draaimarathon. Omdat deze Vereniging puur uit vrijwilligers bestaat hoeven zij niet een hele week te draaien, maar is hen gevraagd om een gedeelte op zich te nemen. Daarom zullen de molens in Gouda op vrijdag 2 en zaterdag 3 september een ‘marathon’ draaien. Vrijdag draait vanaf 12.00 uur Molen ’t Slot, gelegen aan De Punt in het centrum van Gouda. Om 18:00 uur draait de Mallemolen (aan het Uiverplein in de wijk Korte Akkeren), tussen 23.00 en 09.00 uur Molen de Roode Leeuw (gelegen aan de Vest , in het centrum van Gouda). Zaterdag is vanaf 09.00 Molen ’t Slot weer aan de beurt. Overdag zijn de molens te bezoeken. Op zaterdag zal Molen ’t Slot tevens fungeren als stempelpost voor de Tour de Gouda750. Dit evenement georganiseerd door Sportpunt Gouda is een familie triatlon, waarbij je op een ontspannen manier in je eigen tempo, verschillende leuke en mooie plekken in de stad kan ontdekken. Aanmelden voor dit gratis evenement kan online. Maar er is veel meer moois te melden op het terrein van die prachtige molens.

Haastrechtse Molen

De restauratie van de Haastrechtse molen is klaar. Het is een rijksmonument uit 1862 en de enige maalvaardige ronde, stenen poldermolen met stelling in Nederland. Deze heropening is dan ook heel speciaal. Deze prachtige molen staat symbool voor de geschiedenis van waterschappen in Nederland. Daarnaast werkt deze molen nog steeds actief mee met het droogmalen van de polder Beneden Haastrecht. De molen is een bezoekje meer dan waard.