Rins JHeidema en Dick Hoogendoorn, die de restauratie uitvoerden,
Rins JHeidema en Dick Hoogendoorn, die de restauratie uitvoerden, Foto:Marianka Peters

Plaquette voormalige synagoge in ere hersteld

Algemeen

gouda • Op vrijdag  9 september zal rabbijn Van Dijk de gerestaureerde plaquette onthullen op de deur van de hoofdingang van de voormalige synagoge, nu het gebouw van de Vrije Evangelische Gemeente, aan de Turfmarkt 23. Dit is precies 25 jaar na de eerste onthulling in 1997. 

Deze plechtigheid omvat een besloten gedeelte voor genodigden met toespraken, gevolgd door de onthulling van de plaquette voor het gebouw. Dit herdenkingsmonument is ontworpen door Ralph Prins, een Nederlands beeldend kunstenaar, bekend onder meer van het monument in Westerbork. De ontwerper van de plaquette gebruikte het stadswapen van Gouda als basis voor zijn ontwerp. De bronzen plaquette op de linker deur van de voormalige synagoge symboliseert het verlies van het Joodse deel van de Goudse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vallende ster in het stadswapen van Gouda op deze plaquette, is een symbolische herinnering aan de lijdensweg van de joodse bevolking van Gouda.

Om Gouda te laten ‘shinen’ op haar 750ste verjaardag, werden alle gedenktekens gecontroleerd en waar nodig gerestaureerd. Zo ook de plaquettes op de voormalige synagoge. “Het lijkt zo eenvoudig, maar het was echt een hele klus”, vertelde Dick Hoogendoorn, begin dit jaar. Hij heeft samen met de Goudse restaurator Rins Heidema de resrauratoe uitgevoerd. De letters op de deur van de voormalige synagoge was een flinke klus. Door verwering is het wapen op de bovenste plaquette aangetast en de gedrukte tekst vervaagd. De tekst behoefde inhoudelijk aanpassing na nieuwe inzichten. Later werden met het opnieuw schilderen van de deuren tevens de randen van de plaquette mee geverfd. Dat is nu hersteld.